Никой не желае да боледува и да старее преждевременно, но има и добра новина – италиански учени създадоха първия имунологичен часовник, които могат точно да определят скоростта на стареене на организма.

Защо реалната и календарната възраст най-често не съвпадат

Известно е, че календарната възраст на човека и състоянието на неговия организъм често не съвпадат. Учени от Болонския университет – Италия, създадоха първия имунологичен часовник, който позволява да се оцени скоростта на стареенето.

Как работи часовникът на имунната система? Разбира се, това не са традиционните стрелки и циферблат, и дори не е съвременното устройство на ръката.

Дава се кръв. Необходимо е нестандартно изследване, т.нар. мултиплексен анализ. Това изследване все още не се прави във всички диагностични лаборатории у нас, но като цяло е достъпно и по-евтино от ДНК анализа.

След това резултатите от 38 имунологични биомаркера се разчитат с помощта на математически модели на линейната регресия, разработена от учените.

По това до колко резултатите се отклоняват от календарната възраст може да се съди за степента на ускореното или забавеното стареене на организма.

Ако имунологичната възраст на човека превишава календарната с повече от десетилетие, това е сериозен повод за задълбочено профилактично изследване.

Но какво да се прави, ако имунологичният часовник се върти много бързо и реалната възраст на организма изпреварва тази по календар с 5 години. Повод ли е това за тревога.

Не е нужно да се забравя, че леките отклонения са естествени и невинаги сигнализират за тревожни изменения. Има много фактори, които влияят на един или друг биомаркер, но не са определящи за самата възраст на имунната система като цяло.

Например, възможно е различно тегло и ръст, но сами по себе си тези параметри не говорят за ускорено или забавено стареене. В случая с теглото може да се касае, разбира се, за вариации в пределите на нормата.

Така или иначе разликата до 10 години между календарната и имунологичната възраст може да е напълно естествена.

Ефективността на имунологичния часовник учените доказват с помощта на доброволци – здрави и такива с тежки бъбречни заболявания, при които е необходима диализа.

При здравите хора моделът дава оценка на възрастта близка до календарната. При хронична бъбречна недостатъчност имунната система се оказва с 20 години по-стара от биологичната.

Не е панацея срещу старостта

Един от водещите учени геронтолози в света, професор от Болонския университет, Клаудио Франчески развива теорията за възпалителното стареене.

Оказва се, че имунологичния часовник позволява тези процеси пряко да се измерят – да се оцени нивото на белтъците, свързани с функционирането на имунната система на организма.

Този часовник може да служи за метод на ранна диагностика дори не на патология, а на тенденция към нейното развитие, като се позволява своевременно да се коригират нежеланите процеси.

Сред най-значителните възпалителни маркери, които влизат в модела за имунен часовник, са белтъците, които участват в развитието на сърдечно-съдови заболявания, в потискане на антираковия имунитет, в развитието на катаракта и болест на Алцхаймер. До сега тяхната роля във възпалителните процеси не е била известна.

Разбира се, имунният часовник не е панацея срещу старостта. Не са в състояние да върнат времето обратно. Но учените казват, че има всички основания да се предполага, че този тип часовници ще се окажат чувствителни към развитието на основни патологии, които се проявяват с възрастта.

Също така часовникът е и инструмент за създаване на препарати и методики, които да претендират за възможна корекция на процесите на стареене. Разработките в тази насока са перспективни, но се изискват допълнителни изследвания.

Имунните часовници вече започнаха да се тестват в различни медицински центрове в Италия, предстои това да стане и в други европейски страни.

Отдавна е доказано, че продължителността на живота и на дълголетието в добро здраве се отличават при различните хора. Съществува дори и такова понятие като индивидуална траектория на стареенето.

Във всеки случай продължителността на живота може да намалее от заседнал начин на живот, вредни навици, неблагоприятно въздействие на околната среда, дори и предците ви да са били дълголетници.