При естествено стареене, дори и без изменения в здравословното състояние, е възможно да възникнат определени проблеми с краката. При диабет със слаб контрол на кръвната захар, наднормено тегло, соматични заболявания, е възможно да се стигне до увреждане на краката, като:

  • нарушаване на целостта на кожата;
  • проблеми със ставите, болки;
  • загуба на подвижност;

Какво да правим и как да облекчим състоянието

Болка и нарушение на двигателната функция на краката

Дискомфорт в краката, болки и проблеми с подвижността могат да се съпровождат с артрити и артроза, дегенеративни изменения на тъканите, мазоли, кокоши трън или деформация на пръстите.

Освен това болката в краката сама по себе си може да бъде проблем, който да ни попречи да стоим продължително в изправено положение и да ходим дълго.

Както и при всички други процеси, няма двама души, при които стареенето да протича напълно еднакво. Това се отнася и за краката.

В зависимост от това какви обувки човек е носил през целия си живот, колко е бил активен, каква е неговата наследственост, е възможно развитие на различни проблеми с краката.

Някои от тях водят до болки, увреждане на ставите или нарушение на трофиката на кожата, деформация на ноктите. Най-често болки в краката изпитват хора със затлъстяване, метаболитни разстройства, бивши спортисти, поради травми и техните последствия, а също и диабетици.

Какъв лекар е необходим за лечение на краката

Всяко от състоянията, свързани както с естественото стареене, така и с хронични заболявания, може да доведе до сериозни проблеми със стъпалата или друга част на краката – колене, тазобедрена става и пр.

В тези случаи е необходимо да потърсим лекарска помощ. Това може да бъде терапевт или ортопед, ако става въпрос за диабет – невролог, ендокринолог или хирург, в зависимост от особеностите на уврежданията.

На преглед специалистът подробно разпитва за всички съществуващи оплаквания и здравословни проблеми, за да определи:

  • каква е причината за проблемите с краката;
  • какъв обем от диагностика е необходим в конкретния случай;

Във всеки случай, освен преглед, оценка на обема на движенията, състоянието на кожата и прочие необходими сведения, се назначават лабораторни изследвания. Възможно е да се наложи рентгенография на стъпалата или на другите отдели, за да се оцени състоянието на костите и на околните тъкани.

Стареене на краката – какви са особеностите

Относно стареенето на краката и на целия организъм се разграничават 2 групи хора в напреднала възраст. Първата – това са активните, при които се наблюдава физиологично, естествено стареене.

Тези възрастни са бодри и здрави, почти като в младостта. Но и при тях е възможно развитие на проблеми със ставите от износване, изменения на тъканите, които се предизвикват от стареене, обезводняване и изменения на кръвообращението.

Запазването на здравето на краката позволява на тези хора да останат активни толкова, колкото поискат. Така се спомага за понижаване на честотата на възникване на болки и дискомфорт с минимални интервенции.

От друга страна, хората в напреднала възраст, които се движат малко и които имат букет от хронични заболявания, имат много повече проблеми с краката. Освен това на тъканите влияе и стареенето на тялото, неблагоприятен принос имат и патологични процеси на фона на заболявания.

Ограничената подвижност предизвиква наднормено тегло и диабет, страда капилярното кръвообращение, тъканите не се снабдяват толкова добре с хранителни вещества. Възникват по-често и кожни инфекции, гъбични увреждания и артрози, деформации на костите на стъпалата.

Диабет и проблеми с краката – защо е опасно да се ходи бос

Повечето от нас са чували, че ходенето бос може да помогне на краката да си починат и дори помага за профилактика на плоскостъпие, то определено не е за хора в напреднала възраст.

Опасно е при диабет или заболявания на кръвоносните съдове, които повишават риска от възникване на проблеми с крайниците. Ходенето бос може да е опасно и заради възможността от настъпване на остри или режещи предмети.

При нарушение на капилярното кръвообращение или невропатия, които често съпровождат диабет, има голяма вероятност да се настъпи нещо остро и да не се почувства никаква болка.

Освен това често диабетът се съпровожда със затлъстяване, което допълнително повишава натоварването на ставите. Болният става неустойчив, затова и ходенето бос повишава риска от травми и падания.