Британски учени от Университета Саутхемптън твърдят, че проявленията на синдрома на раздразненото дебело черво лесно се лекуват със задушевни разговори.

По оценка на лекари по-малко от половината от страдащите от това заболяване получават реална полза от слабителните и различните хранителни добавки, които обикновено се изписват първо.

Нов начин на лечение на раздразнено дебело черво

В изследването взели участие 558 душ със синдром на раздразненото дебело черво, които били разделени на 3 групи. Първата група била на традиционно лечение, което се състояло от информационна подкрепа за хранителния режим и за начина на живот.

Втората група, освен това, получавала по 8 часа консултации по телефон с лекар. На третата група било осигурено стандартно лечение, плюс 8 сеанса когнитивно-поведенческа терапия онлайн – управление на стрес, със собствени мисли и сън, и 2.5 часа телефонни консултации.

В края наблюденията, във връзка с изследването, се оказало, че ¾ от 3-тата група участници се почувствали доста по-добре. Отслабване на болковите симптоми и прочие проявления на заболяването било отчетено при 2/3 от участниците, които били на онлайн терапия.

А при тези, които се лекували само с лекарства и получили само информационна подкрепа, този показател съставлявал само 44%.

Учените подчертават важността на разговорната терапия – по интернет или по телефон. Смята се, че стресът и тревожността влошават протичането на болестта, като предизвикват изменения в червата и така провокират обостряне.

Общуването с болните позволява намаляване на тези рискови фактори.

Синдром на раздразненото дебело черво с автоимунен произход

Възпалителното заболяване на дебелото черво се развива най-често при хора с предразположение към автоимунни заболявания или със съществуващи такива. Затова според теориите за психосоматичния произход на всички болести, те произхождат от проблеми и нарушения дълбоко в душата на човека.

Новото изследване и резултатите от него могат да се тълкуват като доказателство или потвърждение на психосоматичната теория. Успокояващите разговори подобряват емоционалното състояние на човек и симптомите на възпалителното заболяване отслабват и стихват и преминава в период на ремисия.