През 2014 г. бяха публикувани противоречиви мнения за използването на статини за понижаване нивата на липидите при жени. Изказани бяха предположения, че макар и лекарствата да понижават нивата на холестерол.

Доказателствата за ползите за здравето за предотвратяване на сърдечни пристъпи и инсулти и преждевременна смърт са много по-малко.

Някои експерти смятат, че препаратите наистина имат различно влияние върху мъжете и жените. Други пък са на мнение, че проблемът се крие в данните на статистиката.

Днес са твърде малко данните, за да се определи дали съществуват, например, предимства за женското сърце и съдове, свързани със статините.

Проблеми за женското здраве

Според оценките на ползите за здравето и вредата всички получени данни имат голямо значение, защото статините имат странични ефекти.

Предизвикват често болки в мускулите, което е свързано с изтощаване на запасите от коензим Q10.

Учените отбелязват, че неговият прием при използване на статини може да облекчи болезнеността, като едновременно се влияе на „лошия” холестерол.

При жените на фона на прием на лекарства възпаление на черния дроб се развива много по-рядко, но все пак е важно редовно да се правят изследвания за контрол на състоянието на органа. Но използването на статини е свързано с повишаване на заболеваемостта от диабет при нежния пол.

Това предизвиква очевидно безпокойство, отчитайки, че основно показание за употреба на статини е профилактика на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Развитието на диабет рязко повишава риска от сърдечно-съдови увреждания.

Проблемът с контрола на липидите в кръвта

Дискусията за използване на статини от жените се разгърна на фона на глобални спорове сред кардиолозите относно оптималните методи за понижаване нивата на вредните мазнини в кръвната плазма.

Първоначално ориентацията при профилактични мероприятия е била по полезни и вредни мазнини, тяхното съотношение в кръвта, на което влияят лекарствата.

Използването на лекарства за предотвратяване на сърдечни заболявания се препоръчва като за профилактика на проблеми със сърцето и с кръвоносните съдове.

Специалистите в значителна степен се основавали на нивата на „лошия” холестерол в кръвта, докато сега се предлага новият подход да се основава на разчета за общия сърдечен риск.

Това може да промени отношението на медицината към приема на статини сред всички пациенти, а не само сред жените.

Как да се нормализира обменът на мазнини в организма и да се понижи риска от сърдечни заболявания, без да се влияе на други аспекти на здравето на мъжете и на жените.

Ако се говори как най-оптимално да се контролират мазнините в плазмата – всеки от методите има силни и слаби страни. Ориентирането трябва да е по холестерол и общият риск за сърцето.

Статини за понижаване на вредния холестерол

Статините са доста добри лекарства, те способстват за понижаване на нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, ако се назначават разумно.

При назначаване на статини на жени съществуват ясни признаци за тяхната потенциална вреда и убедителни доказателства за ползите за здравето, сред които понижаване на смъртността от заболявания на сърцето.

При отчитане на факта, че сърцето и кръвоносните съдове на жените преди настъпване на климакса са по-добре защитени, заради влиянието на естрогените, данните за изследванията са много по-малко.

Затова е трудно да се определи, необходимо ли е да се препоръчват тези лекарства на жени преди настъпване на климакс за поддържане или трябва да се изписват по-късно.

Засега се смята, че позитивен ефект от статините получават най-вече мъжете.

При тях рискът от инфаркт и инсулт или други проблеми със сърцето, от хипертония нарастват след 35-40 години.

Грижа за сърцето от млада възраст

Много от хора биха могли да съхранят сърцето си здраво дълго време, като съществено се увеличи продължителността на живота, като от млада възраст се води здравословен начин на живот.

Има сериозни доводи в полза на факта, че с изключение на редките аномалии, заболявания на сърцето могат да бъдат предотвратени чрез здравословно хранене и редовни физически натоварвания.