За първи път широкото използване на кортикостероиди започва от 40-те години на миналото столетие, и до днес те не губят своята актуалност. Отпускат се като таблетки, мехлеми, прахчета, а също и разтвори, помагат в борбата с много заболявания и се подобрява качеството на живот на пациентите.

Следва обаче да се отчита, че медалите винаги имат две страни – в случая с кортикостероидите втората страна е представена от нежелани странични ефекти.

През последните години са проведени няколко изследвания, потвърждаващи наличието на опасна връзка между приема на стероиди и развитие на инфекциозни усложнения.

Възможно ли е по някакъв начин да се избегнат нежеланите последствия от терапията с кортикостероиди или по-добре да се преустанови техният прием?

Защо стероидите предизвикват бактериални и гъбични инфекции

Стероиди – що за хормони са и за какво се използват

Кортикостероиди – това са хормони, които се образуват от кората на надбъбречните жлези и притежават глюкокортикоидна или минералкортикоидна активност.

Стероидите и техните синтетични аналози широко се използват в най-различни отрасли на медицината. Назначават се при следните заболявания:

 • Бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест;
 • Гломерулонефрит и хемолитична анемия;
 • Невродермит и екзема;
 • Лимфобластна левкемия;
 • Миелобластна левкемия;
 • Заболявания на съединителната тъкан – колагенози;
 • Системни автоимунни заболявания – лупус, дерматомиозит и склеродермия, а също и ревматоиден артрит;
 • Хепатити с вирусен характер;
 • Остър възпалителен процес в панкреаса;
 • Шокови състояния.

Също кортикостероиди могат да се използват за трансплантация на органи и тъкани с цел потискане реакциите на отхвърляне.

Минералкортикоидите са с широкоспектърно действие – назначават се основно за борба с болестта на Адисън, заседнал начин на живот, миастения и обща мускулна слабост.

Какъв е ефектът на кортикостероидите

Стероидните препарати са с множество различни ефекти, тъй като взаимодействат с повечето клетки на организма. Сред тях са:

 • Противовъзпалителен ефект – обуславя се от няколко механизма, сред които потискане активността на ензима, образуващ се при възпалителни реакции – фосфолипаза А2. Това способства за нарушаване освобождаването на арахидонова киселина и забавяне на процеса на отделяне на възпалителни медиатори. Също кортикостероидите спомагат за подобряване на микроциркулацията в огнището на увреждането и отговарят за стабилизация на мембраната на клетките. Възпрепятства се отделянето на ензими.
 • Противоалергичен ефект – със стероиди се понижават на медиаторите на алергия, а също се забавя отделянето от мастоцитите на биологично активни вещества, особено на хистамин. Също хормоните способстват за намаляване на количеството на Т- и В-клетките, потискат образуването на антитела и променят характера на имунните реакции на организма.
 • Противошоков ефект – кортикостероидите са първите, до които се прибягва при шоково състояние. Това е обусловено от тяхната способност да повишават артериалното налягане чрез увеличаване концентрацията на катехоламини, съдов спазъм и активация на чернодробните ензими.
 • Влиянието на всички видове метаболитни процеси в организма – стероидите способстват за преразпределение на мазнини в тъканите на крайниците, а тяхното натрупване е в зоната на корема, по-рядко в областта на раменния пояс и на лицето. Въздействието на метаболизма на въглехидратите е свързано с увеличаването на нивата на глюкоза в кръвта, а също и с отлагане на запаси на гликоген.

Стероиди и инфекция – къде е връзката

Една от характерните особености на стероидните препарати е имуносупресивното действие. За разлика от цитостатиците, кортикостероидите потискат различните етапи на имунни реакции. Те понижават активността на Т- и В-клетките, потиска се освобождаването на цитокини от макрофаги или левкоцити.

Стероидите ускоряват разпада на различните на комплемента, участващ в защитните реакции. На кратко отслабва защитата на организма от различни инфекции.

Учени от канадския университет в Квебек провеждат изследване с цел изучаване на взаимовръзката между текущия и предшестващия прием на кортикостероиди и развитие на инфекции. Установява се, че най-често инфекции се развиват при хора, които дълго време приемат кортикостероиди.

При непрекъснато използване през последните 3 години вероятността от заразяване се повишава до 100%, а ако пациентът приема стероиди 6 месеца или 3 месеца, то тази вероятност е 45% и 30% съответно.

Първите случаи на заразяване на регистрирани 2,8 години след началото на изследването.

Как да се избегне заразяване

При някои заболявания само стероиди позволяват се излезе в ремисия и да се избегне по-нататъшно прогресиране на болестта. Затова е невъзможно да се преустанови напълно употребата на тези препарати.

Една от основните препоръки за избягване на инфекции с цел намаляване на вероятността от инфекции е стероидите да се приемат само по лекарско предписание и строго определено време.