Днес безплодието е свързано с нарушения на процесите на овулация и във функцията на яйчниците, което е достатъчно разпространено.

За това състояние е характерно, че бременността не настъпва, тъй като собствените стимули на организма не достигат за съзряване на яйцеклетка и нейното излизане от яйчника в средата на цикъла.

А това означава, че не може да настъпи зачеване.

Лекарите предписват специални таблетки и инжекции, които стимулират този процес.

Но има ситуации като например, възпаление на яйчниците, когато това да се прави е забранено.

Да поговорим за методите на лечение на безплодие в този случай.

Как се прави бременност?

В здравия женски организъм от периода на първите менструации до настъпването на климакса всеки месец към средата на цикъла съзрява яйцеклетка, която в период на овулация излиза от яйчника и се придвижва по маточната тръба.

Ако пък процесът на съзряване на яйцеклетките е нарушен, поради различни проблеми с хормоналния обмен или в резултат на възпаление на яйчниците, овулация не протича.

И в този случай бременността е невъзможна, жената става безплодна.

За подобни ситуации, ако проблемът е в недостатъчните естествени стимули за съзряване на яйцеклетки, се провежда изкуствена стимулация на яйчниците с таблетки и инжекции.

След съзряването на яйцеклетката, ако е възможна естествена овулация, може да бъде оплодена естествено или да бъде използвана за инвитро процедура.

Лечение на безплодие, свързано с ановулация

Често овулация по естествен път не възниква, тъй като собствените хормонални стимули не достигат за съзряване на яйцеклетката и за да излезе от яйчника в маточната тръба.

Процесът започва, но на определен етап се забавя, вследствие на дефицит на хормони или структурни изменения на тъканите, и без лекарска помощ подобно безплодие е трудно да се излекува.

Приемът на медикаменти, които имитират естествените процеси в организма, помагат за отстраняване на безплодието, но в някои случаи едни таблетки са недостатъчни.

Често са нужни и още хирургични интервенции, които дават възможност за отстраняване на анатомичните дефекти в областта на яйчниците.

При правилен подбор на терапията и постоянен лекарски контрол безплодието, свързано с ановулацията ефективно се отстранява при 65-70% от жените, които раждат здраво бебе.

Но този метод съвсем не е подходящ за всички.

Списък с противопоказания – аномалии на клетките, възпаление на яйчниците

Подобна стимулация – това е сериозна външна намеса в организма с мощни препарати, които влияят на репродуктивната система.

И за нейното провеждане е необходимо изключване на цял съвкупност от противопоказания.

На първо място, в списъка с противопоказания са генни и хромозомни аномалии в яйцеклетките.

Това може да доведе до раждане на болни деца или неуспешни процедури.

Забранено е прилагането на подобни методики на фона на хиперстимулация на яйчниците.

Това е излишък на хормоните на хипофизата, яйчниците и оток на техните тъкани.

Всичко това е последствие от предходни опити за инвитро процедури.

Забранено е провеждането на процедурата при остро възпаление на яйчниците или пък хронични процеси в областта на гениталиите – яйчници, матка, маточни тръби, включително и в резултат на нелекувани полови инфекции.

Първо, трябва да се постигне пълно париране на възпалението на яйчниците и пълно възстановяване на тяхната структура и функционалност.

Има също и забрана за процедурата при наличие на определени сърдечни заболявания, на черния дроб или на бъбреците.