Страх от интимна близост – среща се и при мъже, и при жени. Възможно е да възникне на всякаква възраст, без значение от семейното положение и социалния статус.

В медицината това явление се нарича интимофобия, по-подробно за него в настоящата статия.

Какво е това страх от интимна близост

Интимността – това не е просто среща с половинката в леглото и прекарване на незабравима нощ заедно.

Не само физически контакт на голи и затова необичайно уязвими в пълния смисъл на думата хора, но и социално взаимодействие.

Това е обмен на емоции и мисли. Придобит опит, който остава за цял живот – и няма значение колко са били партньорите и преди колко време.

Страхът от интимна близост не е най-рядкото явление. Статистика по този въпрос няма.

Експертите предполагат, че хората, сблъскали се с този деликатен проблем, са значително повече, отколкото е прието да се мисли, но далеч не всички се обръщат с това към специалист.

Интимофобията се среща по-често при жени, като възрастта е без съществено значение. Със страх от интимна близост може да се сблъска както млада девойка, така и жена на зряла възраст.

При мъжете също има фобия от интимност, но е по-рядко срещана, или пък представителите на силната половина от човечеството успешно я скриват.

Фобията от интимна близост се среща по-често при т.нар. Y поколение, родените през 80-те и 90-те години на 20-ти век. Вероятно това е свързано с множество изменения, случващи се по света през този период. Хората от това поколение са склонни да издигат между себе си и околните стена.

При тях индивидуализмът е ярко изразен, а стремежът към самостоятелна реализация става по-силен от желанието за създаване на семейство.

Страхът от интимна близост невинаги е осъзнат. Понякога е скрит дълбоко в подсъзнанието какво се крие зад неговото нежелание да се отдаде на интимност с половинката.

Намира множество оправдания, но не вижда главното. Често се случва страхът да се измества от други емоции – например, чувство за вина или ярост.

Фобията от интимност влияе на всички сфери на живота на партньорите. Страхът от интимност – това не е само от съвкуплението. Зад него често се крие нежелание, неумение или неспособност за доверяване на партньора, натрупани обиди и скрити преживявания.

Неустановената своевременно фобия от интимност може да стане причина за семейни конфликти и обтегнати отношения с половинката.

Според повечето психотерапевти, фобията от интимност – това е разновидност на невроза. Това явление често се съчетава с други патологични състояния – и по-точно, с тревожни и депресивни разстройства.

Защо възниква страх от интимна близост

Съществуват множество причини за интимофобията. Ето и най-честите от тях:

  • Детски психотравми;
  • Негативен опит в зряла възраст;
  • Насилие;
  • Ниска самооценка.

Как се разпознава фобията от интимност

Ето на какви признаци е необходимо да се обърне внимание:

  • Избягване на близки отношения – човек със страх от интимна близост не е в състояние да изгради отношения на доверие с половинката. Това може да се изрази по различен начин. Може да избягва всякакви по-продължителни връзки, като предпочита срещи за една нощ – или пък изобщо да се откаже от интимността, като се прикрива зад постоянна заетост.
  • Честа смяна на партньорите – фобията от интимност може да се заподозре, ако човек бързо губи интерес към партньора след няколко срещи. А също ако има много приятели, но няма нито един наистина близък приятел.
  • Перфекционизъм – стремежът да се създаде идеална връзка често маскира страх от интимна близост. Хората с интимофобия често са прекалено взискателни към себе си и половинката и възлагат на него неоправдано високи очаквания. Това води до конфликти, става повод за прекъсване на отношенията и още повече укрепва фобията от интимност.

Как да се справим със страха от интимни контакти

Погледнете в миналото

Причините за фобията от интимност може да се крият в преживения опит. За това могат да имат роля и отношенията с родителите. Многобройни изследвания показват, че именно детският опит на взаимодействие с родителите влияе на това как човек ще изгражда отношенията си с близките.

Говорете за чувствата си

Това може да изглежда трудно, но именно тази стъпка помага за по-добро разбиране на собствените преживявания.

Създайте комфортно пространство

Не е възможно много години да се боим от интимна близост, а след това изведнъж да се разкрием пред половинката, необходимо е да си дадем време.