Повечето хора имат някакъв ирационален страх от нещо. Един се страхува от мишки, друг от хлебарки, трети от височини. На практика обект на страха може да бъде всичко.

И докато повечето от тези страхове са нормални, то има хора, при които те са толкова силни, че се оказват непреодолима преграда пред тях и ги карат да се чувстват парализирани от ужас. Когато страхът добие толкова страшни размери, че справянето с него изглежда невъзможно, то тогава най-вероятно става въпрос за фобия.

Какво е фобия?

На кратко фобията е ирационален страх от ситуация, която реално не представлява никаква заплаха за нас. Тя може да се формира в ранното детство, но може да се появи и в зряла възраст. Характерно за фобията е, че тя може да бъде към всичко, макар че най-често се срещат фобии от насекоми, игли, затворени пространства, от зъболекар и високо.

Важно е да знаем, че наличието на фобия не е признак на психическо заболяване. Това е просто вид тревожно разстройство, което обаче може да отрови целия ни живот. Има случаи, в които хора отказват нова добре платена работа, която много им допада, само защото ще се налага да се возят на асансьор, а това ги ужасява.

Разликата между нормалния страх и фобията

Разликата между обикновен страх и фобия е огромна. Всъщност страхът е нещо много полезно за човека, защото това ни предпазва от опасни ситуации.

Ако например ви е страх от препускащия по поляната доберман това не е фобия, но ако ви плаши рошавия пудел, който просто си търси компания за игра - това вече е.

В случай на опасност мозъкът създава ситуация, която е известна под името “бий се или бягай”. В този момент човек изпитва изключително силен прилив на адреналин и пулсът се ускорява.

Целта е или да избягаме възможно най-бързо и най-далеч или да се справим с опасността по възможно най-безболезнен за нас начин. В наши дни обаче малко ситуации са толкова рискови и “бий се или бягай” започва да ни създава проблеми.

Видове фобии

Според естеството си и предмета на страха фобиите могат да се поделят на четири групи:

- животински фобии - змии, паяци, гризачи, кучета;
- фобии от естествената окръжаваща среда - вода, височина, тъмнина, бури, гръмотевици;
- ситуационни фобии - летене, затворени пространства, магистрали, мостове, асансьори;
- кръв, инжекции, наранявания - тук попадат страха от игли и всякакви медицински манипулации;

Други видове фобии

Макар и тези четири групи да са доста обхватни, все пак има някои доста популярни фобии, които не попадат в нито една от тях. Една такава е доста популярната в обществото социална фобия.

При нея хората се страхуват от ситуации, в които могат да станат за смях или да бъдат критикувани. Хората със социална фобия изпитват затруднения с общуването.

За тях може да бъде истински ужас да се изправят и да говорят пред група хора. В този тип ситуации страдащият се страхува от мнението на другите индивиди и избягва всякакви ситуации, в които може да бъде отхвърлен и критикуван.

Най-популярната форма на социална фобия, а и една от най-популярните фобии въобще, е страхът от изнасяне на публични речи от какъвто и да е тип.

Агорафобията е друга подобна фобия. Тя не се вписва напълно в нито една от четирите категории, които изброихме по-горе. Традиционно тя се изразява в страх от обществени места и открити пространства.

Счита се, че този вид фобия обикновено се развива като усложнение на прекарани в миналото пристъпи на паника на открити места.

Страдащите стават тревожни когато са в ситуации, в които бягството би било трудно или неудобно, както и когато няма да може да им бъде оказана помощ веднага в случай на нужда.

Хората с тази фобия избягват оживени места като търговски центрове и кина. Някои хора избягват и автомобили, самолети и други форми на пътуване. При по-тежки случаи, страдащите може да се чувстват в безопасност само у дома.

Кога да потърсим помощ при фобии и страхове?

Макар и доста страшни, някои фобии не предизвикват у страдащия никакъв стрес. Например ако живеете в градска среда и имате фобия от змии, най-вероятно това няма ни най-малко да ви обезпокои, колкото и страшна да е фобията.

От друга страна много по-слаба фобия би могла да превърне живота ви в същински ад, например ако имате фобия от места с много хора, а живеете в голям град.

Най-правилно е да си отговорите честно дали вашата фобия нарушава и разваля качеството ви на живот и ако е така - най-добре потърсете специализирана помощ.

Помислете за лечение за вашата фобия, ако:

- предизвиква интензивен и блокиращ страх, тревожност и паника.
- усещате, че страха ви е прекомерен и неразумен.
- избягвате определени ситуации и места, заради вашата фобия.
- ако избягвате обичайни ежедневни ситуации заради страха си или ако ви причинява значителен стрес.
- имате фобия от най-малко шест месеца.

Как да си помогнем сами и кое лечение е най-добро?

Когато става въпрос за лечение на фобии, самопомощта и професионалните терапевтични стратегии могат да бъдат най-ефективни когато ги съчетаете. Кое е най-добре за вас зависи от редица фактори, включително тежестта на вашата фобия и финансовите ви възможности.

Най-общо казано, самопомощта е винаги добре дошла и наистина си струва да опитате. Колкото повече можете да направите за себе си, толкова повече ще се чувствате комфортно в кожата си.

Когато става въпрос за фобии и страхове обаче, може би ще трябва да изминете доста дълъг път. Въпреки това, ако вашата фобия е толкова тежка, че да поражда неконтролируема тревожност или пристъпи на паника, най-добре потърсете допълнителна помощ.

Добрата новина е, че терапевтите масово имат много голям опит в тази сфера. Не само, че повечето работят изключително добре, но и вероятно ще видите резултатите много бързо - понякога само за 1 до 4 сеанса.

Също така, добре е да има някой до вас, който да може да държи ръката ви в подобни ситуации. Това е много добро средство за борба с фобиите.

Техники при лечение на фобии

1. Лице в лице срещу страха

Съвсем естествено е за всеки човек да избягва нещата, от които се страхува. При лечението на фобиите, обаче, е много важно да се изправите лице в лице с това, което ви тормози.

Докато избягването определено ще ви накара да се чувствате комфортно в краткосрочен план, то в дългосрочен план е по-добре да се изправите срещу страха и да осъзнаете, че не е толкова страшен, колкото ви се струва.

Ако пък само избягвате плашещите ситуации, вие никога няма да откриете колко сила има във вас да се справи с тях. Като резултат те (страховете) ще се вкореняват все по-дълбоко.

Обикновено най-добрият начин да превъзмогнете даден страх е да се изложите на дразнителя постепенно и в контролирана среда.

Постепенно по този начин ще добиете контрол над страха и той ще загуби своята сила. Успешното справяне с фобиите изисква планиране, практика и търпение.

Направете списък на плашещите ситуации, свързани с вашата фобия.

Ако ви е страх от летене, може да си направите резервация за полет, да опаковате куфара, да отидете с колата до летището, да погледате как самолетите излитат и се приземяват, после да минете проверката, да се качите на самолета и да изслушате стюардесата докато представя инструкциите за безопасност.

Това е един пример как да разделите всяко нещо на стъпки. Ако има такава възможност, направете списък с всичко, което ви плаши.

После се изправете пред най-малкия от страховете си като постепенно вдигате летвата. Постепенно умът ви ще привикне към стресовите ситуации и ще получи усещането, че ги държи под контрол.

Всичко започва с малки стъпки, които могат да ви изведат много на далеч. Един добър пример може да бъде страхът от кучета. Първо разгледайте снимки на кучета, после погледайте забавни видео клипове с кучета.

След това доближете на 10 крачки куче на каишка, след това на 5 крачки. После можете да застанете до малко куче на каишка, а след това до по-голямо. Постепенно може да потърсите контакт с животното и да го погалите.

Практикувайте често излагане на дразнителя и това ще ви адаптира много бързо.

2. Усвоете техники за релаксация. Дълбоко дишане, мускулна релаксация и медитация са мощни оръжия, които ще ви помогнат да се освободите от страха и напрежението.

А ако имате фобия много добре знаете, че именно физическите симптоми са едно от най-неприятните неща, които човекът с фобия изпитва. Веднъж овладели повърхностното си дишане, ускорения пулс, треперенето и омекналите крайници, вие ще почувствате много силен контрол върху страха си.

3. Предизвикайте негативните си мисли и страхове. На практика колкото повече бягате от страховете си, те толкова повече ще ви преследват.

Направете следното: отделете си време за да помислите от какво се страхувате, защо, от кога, какво си мислите, какво си представяте - всичко с подробности. Напишете го на лист хартия.

Мислете за това известно време, представяйте си ситуация, в която се изправяте срещу страха си. Постепенно ще претръпнете и няма да ви е страх толкова.

Нагласата

Обикновено страховете започват с негативна нагласа. “Асансьорът ще заседне!” или “Кучето ще ме ухапе!” или “Страхувам се да летя със самолет, защото може да се случи злополука” - това са все негативни модели.

Но ако вместо това опитате с “Всички се возят на асансьора, но никога не съм виждал някой да е пострадал от това!” или “Обичам кучета, те са толкова чувствителни животни и просто имат нужда някой да се грижи за тях и да ги обича! или “Ще бъде прекрасен полет и ще мога да се насладя на красивата ни планета от птичи поглед!” ще бъдете изненадани колко позитивен ефект може да има това върху вас!

Три златни съвета:

- Замислете се за предни пъти, в които сте се изправяли срещу страховете си, но нищо лошо не се е случило.

- Ако се случи най-лошото и бъдете обхванати от ирационален страх, докато карате по магистралата просто отбийте в страни за малко и изчакайте паниката да отмине без да се опитвате да я преборвате или да я надхитрявате - просто я изтърпете докато отмине.

- Не се страхувайте от полети със самолет. Летенето е много по-удобно и комфортно от всички други видове транспорт и няма да почувствате нищо. На небето няма напукан асфалт или изронен чакъл, които да ви развалят пъттуването. А ако се страхувате, че самолетът ще падне просто се замислете, че статистически погледнато този вид транспорт е най-безопасен.