Какво представлява стрептококовия фарингит?

Стрептококов фарингит представлява заразно заболяване, причинено от инфекция с стрептококови бактерии.

Симптомите на клиничното състояние обикновено са висока температура, възпалено гърло, подути лимфни възли в областта на шията и зачервяване и подуване на гърлото и сливиците. Бели и жълти петна по сливиците също често се появяват. Симптомите при стрептококов фарингит могат да бъдат леки или да са по-добре изразени.

Заболяването е най-често при деца в училищна възраст и тийнейджъри с най-голяма честота между 5 и 15-годишна възраст.

Смята се, че приблизително от 15% до 40% от случаите на стрептококова инфекция на гърлото са причинени от бактерията Streptococcusspр.

Възрастните също могат да развият инфекцията, макар и това да не е толкова често. Заболяването се проявява най-често в периода от края на есента до началото на пролетта.

Тя е по-широко разпространена по време на учебната година, когато големи групи от ученици присъстват в затворено пространство.

Въпреки че стрептококите са най-честата причина за бактериална инфекция на гърлото. Важно е да се отбележи, че повечето случаи на възпалено гърло са поради вирусна инфекция /причинена от вирус/.

А вирусните инфекции се подобряват от само себе си и не е необходимо лечение с антибиотици. Но е важно е да се диагностицира наличие на стрептококова инфекция в гърлото, за да се предотвратят потенциални усложнения.

Какви са причините?

Причинява се от инфекция с стрептококи от група А и по-специално от Streptococcuspyogenes. Стрептококовата инфекция засяга фарингеалната тъкан и причинява локализирана възпалителна реакция.

Тези бактерии често се откриват в гърлото или върху кожата и причиняват други заболявания както и импетиго /инфекция на кожата/.

Някои хора са носители на стрептококи група А върху кожата или в гърлото и не проявяват никакви признаци или симптоми на заболяването

Заразен ли е стрептококовия фарингит?

Стрептококовият фарингит е заболяване, което може да се разпространява от човек на човек и често се развива в обстановки, където хората са в близък контакт.

Този вид инфекция се предава посредством контакт със слюнка или носните секрети на инфектирания човек и често се разпространява чрез капчици във въздуха.

В училищата и университетите, както и в домакинствата, хората се намират в тясна пространствена близост и имат постоянен контакт. Това прави тези общности особено уязвими пред стрептококовия фарингит.

Заразата се лесно разпространява при споделянето на чаши, прибори за хранене, кърпи или други предмети, които са били в контакт със слюнка на заразен човек.

Децата и младите хора са по-склонни да се заразяват, тъй като често имат по-тясен контакт и споделят предмети по време на игра или обучение.

Важно е да се отбележи, че стрептококовият фарингит не се предава чрез храната. Този вид инфекция не се разпространя по пътя на консумация на заразена храна.

Лечение на стрептококов фарингит у дома

Лечението на стрептококов фарингит в домашни условия е важен аспект за бързото и ефективно преодоляване на тази инфекция.

  • Приемайте антибиотици: Стрептококовият фарингит се лекува обикновено с антибиотици, предписани от лекар. Тези лекарства са от съществено значение за унищожаването на бактериалната инфекция и предотвратяването на евентуални осложнения. Важно е да следвате инструкциите на лекаря и да завършите целия курс на лечение, дори ако се почувствате по-добре.
  • Поддържайте добра хигиена: Редовното измиване на ръцете и избягването на споделени предмети с други хора може да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекцията. Също така, смяната на четки за зъби след излекуване е важна, за да не се реинфектирате.
  • Комфортни храни: По време на фарингит, гърлото ви може да бъде изключително болезнено. Избягвайте твърди и груби храни, които могат да дразнят гърлото. Предпочитайте меки и немасни храни като пюрирани супи, пудинги и сладолед, които могат да ви улеснят преглъщането.
  • Греене и овлажняване: Използването на увлажнители за въздуха или поставянето на чаша с вода в близост до вас може да помогне на горните ви дихателни пътища да останат хидратирани. Това може да облекчи симптомите на сух гърлен фарингит.
  • Витамини и хранителни добавки: Вземането на витамини и хранителни добавки, които подпомагат имунната система, като витамин С и цинк, може да ускори процеса на излекуване.
  • Отделяйте се: По време на инфекцията се постарайте да избягвате близки контакти с други хора, за да не ги заразите. Оставете си време да се възстановите и да се уверите, че не сте вече заразни.
  • Поддържайте добро настроение: Психическото здраве е важно за бързото възстановяване. Поддържайте оптимистичен настрой и отделяйте време за отдих и релаксация.
  • Следвайте съветите на лекаря: Важно е да следвате инструкциите и съветите, които ви бяха дадени от лекаря. Той ще бъде най-добрата ваша инстрация за борбата със стрептококовия фарингит.

Стрептококовият фарингит може да бъде успешно лекуван в домашни условия, ако се вземат подходящи мерки и се спазват указанията на лекаря.

Предоставените съвети и методи са допълнителни инструменти, които могат да улеснят процеса на възстановяване и да ви помогнат да се почувствате по-комфортно по време на болестта.