Какво представлява стрептококовия фарингит?

Стрептококов фарингит представлява заразно заболяване, причинено от инфекция с стрептококови бактерии. Симптомите на клиничното състояние обикновено са висока температура, възпалено гърло, подути лимфни възли в областта на шията и зачервяване и подуване на гърлото и сливиците. Бели и жълти петна по сливиците също често се появяват. Симптомите при стрептококов фарингит могат да бъдат леки или да са по-добре изразени.

Заболяването е най-често при деца в училищна възраст и тийнейджъри с най-голяма честота между 5 и 15-годишна възраст. Смята се, че приблизително от 15% до 40% от случаите на стрептококова инфекция на гърлото са причинени от бактерията Streptococcusspр.

Възрастните също могат да развият инфекцията, макар и това да не е толкова често. Заболяването се проявява най-често в периода от края на есента до началото на пролетта. Тя е по-широко разпространена по време на учебната година, когато големи групи от ученици присъстват в затворено пространство.

Въпреки че стрептококите са най-честата причина за бактериална инфекция на гърлото. Важно е да се отбележи, че повечето случаи на възпалено гърло са поради вирусна инфекция /причинена от вирус/.

А вирусните инфекции се подобряват от само себе си и не е необходимо лечение с антибиотици. Но е важно е да се диагностицира наличие на стрептококова инфекция в гърлото, за да се предотвратят потенциални усложнения.

Какви са причините?

Причинява се от инфекция с стрептококи от група А и по-специално от Streptococcuspyogenes. Стрептококовата инфекция засяга фарингеалната тъкан и причинява локализирана възпалителна реакция.

Тези бактерии често се откриват в гърлото или върху кожата и причиняват други заболявания както и импетиго /инфекция на кожата/. Някои хора са носители на стрептококи група А върху кожата или в гърлото и не проявяват никакви признаци или симптоми на заболяването

Заразен ли е стрептококовия фарингит?

Стрептококовата инфекция в гърлото е заразно заболяване, което се предава чрез близък контакт със слюнката или носните секрети от инфектиран човек, обикновено под формата на капчици във въздуха.

Поради тази причина инфекцията най-често се развива, когато хората са в непосредствена близост един до друг, както в училищата, университетите и в домакинствата. Много рядко огнище на стрептококова инфекция може да бъде определена храна.

Лечение на стрептококов фарингит у дома

В повечето случаи лечението на инфекцията може да се осъществи и в домашна обстановка, тъй като усложненията са изключително редки:

  • Пийте много течности, за да избегнете обезводняване. Треската може да увеличи загубата на течности, а болезненото преглъщане може несъзнателно да ви откаже от пиенето на течности. Затова трябва да вземете мерки, за да предотвратите обезводняването. Можете да пиете топли бульони, които са солени и така няма да губите вода. Разтворите, съдържащи захар, също са полезни, тъй като помагат на организма да абсорбира течностите по-бързо. Избягвайте кофеина, защото това може да доведе до изхвърлянето на част от водата в тялото. Понякога студените напитки и сладоледът могат да подобрят състоянието на засегнатия.
  • Гаргарата със солена вода е също така полезна – сложете около 1 до 2 чаени лъжички в чаша топла вода.
  • Адекватната почивка и добрият сън ще ускорят възстановяването.
  • Билковият чай от женско биле ще облекчи значително болките в гърлото.
  • Болкоуспокояващите като например парацетомол и ибупрофен за ефективни за свалянето на температурата и за контролирането на болката.