Това, че стресът влияе на човешкия организъм, и по-точно на неговия метаболизъм, никой не го оспорва. Но мненията как точно му влияе, кардинално се разминават.

Едни се оплакват, че на фона на стреса са натрупали излишни килограми, а други, напротив, от нерви, се превръщат в бледа сянка на предишните.

Как науката обяснява тази различна реакция

Как стресът влияе на човешкото тяло

Стресът, без значение от неговия интензитет, остава незабележим за повечето органи и системи на тялото ни. При стрес се активират повече от 1400 процеси, които влияят не само на кръвоносните съдове, мускулите, имунната система, но и на централната нервна система – на нашия мозък.

Стресът обърква мислите ни, нарушава концентрацията, кара ни да вземаме необмислени, често опасни решения. Прави ни по-слаби и разрушава психиката ни.

Продължителният постоянен стрес е причина за много хронични заболявания, което е свързано с различни нарушения на метаболизма.

Където са проблемите с килограмите, там са и с теглото. Едни хора от стрес отслабват, други напълняват.

Стресът влияе не само на теглото на човека. В списъка с неговите най-разпространените симптоми са:

  • Главоболие и болки в мускулите;
  • Нарушения при функционирането на стомашно-чревния тракт;
  • Мускулни спазми и конвулсии;
  • Резки колебания в настроението;
  • Чувство за хронична умора;
  • Сънни разстройства;
  • Нарушения на паметта;
  • Ускорено сърцебиене;
  • Намаляване на сексуалното желание.

Отслабване на фона на стрес

Кои основните причини да сваляне килограми при стрес

„Реакция бий или бягай”

Когато човек е в състояние на стрес, неговото тяло, следвайки заветите на предците, преминава в режим бий се или бягай – в организма протича освобождаване на хормони на адреналин, норадреналин и кортизол.

Адреналинът подготвя тялото за максимални физически натоварвания и същевременно изключва желанията, които не са от значение към този момент. Човек напълно губи апетит.

При силен стрес тази реакция може да се запази в продължение на доста дълъг период от време.

Това е и функцията на кортизола, който потискайки тези системи на тялото, които не са толкова важни за оцеляването към този момент – имунна, репродуктивна, храносмилателна.

Нарушение при функциониране на стомашно-чревния тракт

Потискането на функцията на стомашно-чревния тракт може да доведе до спазми в областта на стомаха, изгаряния, запек или обратно, диария.

Под действието на хроничен стрес тези проявления могат да станат основа за развитие на синдром на раздразненото дебело черво.

Стресът активира разклоненията на блуждаещия нерв, който, както е известно, отговаря за различните реакции на стрес, а също с едно от разклоненията си инервира храносмилателния тракт.

И така под действието на стреса се променя способността на организма да поглъща, храносмила и усвоява храната, а също могат да се развият възпалителни процеси.

Нарушения на съня

На фона на стреса често се развиват сънни разстройства. Човек по-трудно заспива, сънят му е обезпокоен, пълноценен отдих, тялото не получава.

Ако стресът продължи достатъчно дълго, се развива хронична умора, постоянно чувство за умора, което също влияе на образуването на кортизол, а също могат да се развият възпалителни процеси.

Сънни разстройства

На фона на стреса често се развиват сънни разстройства. Човек трудно заспива, сънят му е неспокоен, тялото не получава пълноценен отдих.

Ако стресът продължи много дълго, се развива хронична умора, неотшумяващо чувство за умора, което също влияе на образуването на кортизол, и като следствие, на метаболизма и на апетита.

Повишена активност

За много хора ефективно средство за борба със стреса е физическата активност. Освобождаването на ендорфини, което протича по време на тренировка, спомага за намаляване на нервното напрежение, а физическите натоварвания увеличават разхода на калории.

И реакцията бий се или бягай предполага готовност на организма за активно разходване на запас от енергия.

Прекомерната физическа активност също може да стане причина за стресово отслабване. Според изследователите, дори нервните подсъзнателни движения – щракане с пръсти или движението на единия крак, малко, но също увеличават разхода на енергия.

За да не напълняваме и отслабваме в период на силен стрес е добре да се храним както и преди, колкото и да трудно.