Хората с подозрение се отнасят към тези, чиито Instagram е препълнен със селфита.

Професорът по психология Кристофър Бари и неговите колеги провеждат експеримент с участие на 149 студенти. На първия етап 30 студенти преминават анкетиране, които трябва сами да възприемат себе си от гледна точка на личностните качества.

Профилите в Инстаграм с много селфита се възприемат негативно

След това 119 студенти от друг университет, незапознати с тези 30 млади хора, са били представени скрийншотове от страниците в Instagram, за да оценят личностните качества на потребителите.

Оказва се, че тези, които имат най-много селфита в Инстраграм профила, се възприемат по-негативно от тези, на които са пуснати най-много снимки, направени от други хора.

Любителите на селфитата са характеризирани като не особено привлекателни, не много успешни, самотни, не особено интересни, концентрирани върху себе си.

Същевременно ако в Instagram са публикувани много снимки на собственика на профила, на които позира с други хора, това се определя като много позитивно.

Тези хора са характеризирани от останалите потребители като уверени в себе си, успешни, общителни, които водят интересен живот и имат много приятели.

Получените резултати показват, че само по себе си пристрастяването към селфи не е признак на егоцентризъм, но са големи шансовете именно така да се възприемат другите хора.

Прекаляването със селфита застрашава китката

Преди да си направим поредното селфи, трябва да помислим за доста болезнените последствия за ръката, в която държим смартфона.

През последните години се появи, дори и специален термин за този синдром – „селфи длан”. Става въпрос за разновидност на тунелния синдром при защипване в областта на срединния нерв, преминаващ от дланта към дланта и пръстите на ръцете.

Любителите на селфита е възможно да получат изтръпване, мравучкане или остра болка, тъй като дланта трябва да се извива много, за да насочим камерата на смартфона към своето лице.

Или тъй като телефонът трябва да се държи твърде дълго неудобно в подвижна поза.

Създаването на зашеметяващо селфи, които да впечатли публиката може да стане причина и смъртни случаи, в периода от октомври 2011 до ноември 2017 г. са регистрирани около 259.