Жените, страдащи от главоболие и менструални болки, следва незабавно да си направят изследване на хормоните. Учените установили, че падането на нивото на естрогена може да стане причина за мигрена, болезнен месечен цикъл и стрес.

Учените отдавна подозират, че хормоналните колебания могат да бъдат свързани с мигрена, тъй като именно прекратяването на синтеза на естрогена при менопауза е причина за промени в настроението и силно главоболие.

Ново изследване потвърждава тази теория, а също и показва, че жените с мигрена за няколко дни преди менструацията твърде силно понижава нивото на естрогена, предизвикващи редица съпътстващи симптоми:

• Безсъние;
• Гадене;
• Световъртеж;
• Тревожност, панически атаки;

По данни от Фонда за изследване на мигрена в САЩ, заболяването засяга жените 3 пъти по-често, отколкото мъжете.

Главоболието по време на цикъл безпокоил почти 60% от жените – именно през този период се наблюдава най-ниска концентрация на естрогени в кръвта, а към средата на цикъла нивото му се изравнява, създавайки благоприятни условия за бременност.

4 отличителни признака на мигрена – всякакъв шум ви дразни, светлината ви е неприятна, съпровожда се с гадене, главоболието се усилва по време на физическо натоварване.

Ниско ниво на естрогена

Експертите от медицински център в Ню Йорк открили връзка между мигрената и нивото на естрогена, понижаването на който предизвиква у жените силни пристъпи в определени дни от менструалния цикъл.

Мигрената не е обикновено главоболие. А може да предизвика колебания в артериалното налягане, повишава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, от инсулт, инфаркт.

През един менструален цикъл екипът от учени измерили нивото на хормоните при 337 жените, 1/3 от които страдали от мигрена.

В първите 2 дни след достигането на пиковото ниво на естрогена концентрацията на хормона при жените се понижила с 40%, в сравнение с 30% за участниците от другата група.

Рязкото понижаване на нивото на естрогена направило жените много уязвими за основните фактори за развитие на мигрена – стрес, безсъние, нервна възбудимост, физическо пренапрежение, загуба на апетит или преяждане.

Така комплексната връзка между мигрената и хормоните била потвърдена, но за да се разработи ефективна стратегия за лечение на мигрена при жените, учените трябва да проведат допълнителни изследвания.

Предходно изследване показва, че зелената светлина спасява от мигрена.

Очилата със зелен светлинен филтър могат да се окажат ефективно средство за облекчаване на симптомите на мигрена. Учените от САЩ и Израел установили, че по време на пристъпи на мигрена именно зеленият свят е най-приятен, а в някои случаи може и да намали главоболието.

Специалисти от Харвардския университет и Израелския технологичен институт включили в експеримента 69 души, страдащи от мигрена 19 и повече години. 28 пациенти не могли да завършат изследването, затова техните данни не били анализирани.

По време на силните пристъпи на мигрена участниците прекарали 20 минути в слабо осветена стая, след което изследователите включили светлина за 3 минути и помолили да се оцени интензивността на болката по 10-балната скала.

Също отчели и локализацията на болката, наличието на пулсации и повишена чувствителност на мускулите на шията.
След това помещението поредно било осветявано с бял, син, зелен, лилав и червен цвят.

Интензивността на светлината била увеличена с 5, 20, 50 и 100 пункта. По време на експеримента участниците съобщили как се променя характерът на болката, нейната сила, локализация, пулсация и чувствителност на мускулите.