При поява на вътречерепен хематом се случва разкъсване на кръвоносен съд, и излишната кръв се събира на ограничен участък между твърдата мозъчна обвивка и костите на черепа, притискайки едни или други зони на мозъка.

Това състояние може да създаде опасност за живота на болния и практически във всички случаи изисква започване на незабавно лечение, което може да се проведе по консервативен или хирургичен път.

Причини

Всеки кръвоизлив е следствие от травми или разрив на кръвоносен съд. Причина за нарушаване на неговата цялост и образуване на вътречерепни хематоми могат да бъдат:

1. Травми на костите на черепа, съпровождащи се с нарушение на целостта на кръвоносните съдове – травми при пътни транспортни произшествия, удари по главата, огнестрелни или неогнестрелни наранявания, родилни травми или падане от високо.
2. Сърдечно-съдови заболявания, съпровождащи се с продължителна артериална хипертония;
3. Аномалии в структурата на кръвоносните съдове – артериовенозни малформации, артериални аневризми;
4. Съдова патология с автоимунен, инфекциозно-алергична или алергична генеза – системен лупус, възловиден периартериит;
5. Нарушения на съсирваемостта на кръвта – левкемия, вирусна хеморагична треска, хемофилия, сърповидно-клетъчна анемия и други видове анемии;
6. Новообразувания – тумори, на главния мозък;
7. Прием на антикоагуланти – противосъсирващи, препарати;

Най-често причини за образуване на вътречерепни хематоми са травми на главата и черепа, продължителна артериална хипертония и аномалии в структурата на мозъчните съдове.

Видове вътречерепни хематоми

Според протичането си могат да бъдат:

• Остри – симптомите се появяват в рамките на 3 денонощия;
• Подостри – от 3-21 дни;
• Хронични – появяват се след повече от 21 дни;

В зависимост от размера на вътречерепни хематоми се разделят:

• Малък обем – до 50 мл;
• Среден – от 51 до 100 мл;
• Голям – повече от 100 мл;

Симптоми

Субдуралните и епидуралните вътречерепни хематоми винаги предизвикват притискане на главния мозък, и именно този факт определя възникваща симптоматика.

При вътремозъчни хематоми – мозъчната тъкан се пропива от мозъка с кръв, и засегнатите участъци загубват функциите си, което предизвиква и поява на характерни симптоми.

Вътремозъчни хематоми

Обикновено имат формата на сфера и на 2/3 се състои от съсирена кръв , а на 1/3 – от течна кръв. Най-често се локализират във фронталния или темпорални дялове, и по-рядко в теменните.

Вътремозъчните хематоми, предизвикани от травми, разположени близо до кората на големите полукълба на мозъка, а хематоми, предизвикани от разкъсване на кръвоносни съдове при атеросклероза или артериална хипертония, - в дълбоките слоеве на мозъка.

Обикновено симптомите при вътречерепни хематоми се проявяват на практика веднага започват да се проявяват на практика веднага след тяхното образуване, и най-тежкият период за болния са първите 2-3 седмици след кръвоизлива.

Тежестта на неговото състояние е обусловена не само от симптомите на самия хематом, но и от нарастващия в първите дни оток на мозъка, който предизвиква прогресиране на огнищни и дислокационни симптоми.

Лечение на вътречерепни симптоми

Тактиката на лечението се определя от съвкупността на рентгенологични и клинични данни – причини за увреждане на мозъка и на кръвоизлива, характерът на увреждане на мозъчните тъкани и на черепа, обем на кръвоизлива и тежестта на състоянието на болния.

Може да бъде консервативен или хирургичен.

За всички болни с вътречерепни хематоми е показна хоспитализация и съблюдаване на строг постелен режим.

Консервативно лечение

Назначава се в случаите, когато размерът на хематома се назначава в случаите, когато размерът е голям и нейното наличие заплашва здравето и живота на болния.