Хирургът на Наполеон счита, че раните на победителите заздравяват по-бързо, отколкото на победените. Същото показва и съвременната статистика – около 45% от посетителите на поликлиниките имат заболявания, свързани със стреса.

Нервната система среща и отразява въздействието на външния свят. Но как да не съсипем имунитета си под тежестта на стреса?

Това означава, че стресът следва да бъде дозиран. Но възможно ли е това? Образно казано е необходимо да се разберем със стреса?

Продължителният стрес е със знак „минус“

Но хроничният стрес, който съпровожда хората, живеещи в мегаполисите, предизвиква постоянно потискане на имунитета. Под въздействието на стреса се активизира централната нервна система, в резултат на което се нарушават биохимичните процеси в различни системи на организма, включително и на имунната.

И така значително се понижава съпротивляемостта на тялото както към външните фактори на агресия – бактерии и вируси, така и към вътрешните – атипични, злокачествени клетки.

На фона на постоянно потискания имунитет много, особено от вирусните и бактериалните заболявания могат започнат протичането без осезаеми и видими симптоми и съответно трудно се поддават на диагностика. И така развила се патология с хроничен или бактериален произход има всички шансове да придобие хроничен характер.

Краткотрайният стрес е със знак плюс и има положително влияние върху имунитета. Тъй като се освобождават ендорфини, хормони на щастието, синтезирани от хипофизата и в резултат временно се активизира имунната система.

Ако болестта се дължи на стрес

На повечето майки са познати ситуациите, при които детето им се разболява от остра респираторна вирусна инфекции преди да тръгне на детска градина или защото не желае да ходи на училище, което предизвиква силен стрес у него.

Но клиничните проявления на заболяванията, развиващи се на фона на емоционално напрежение по нищо не се отличават от „класическите“, поради не е възможно да не им бъде обърнато внимание.

Лечението на заболявания, възникнали на фона на стрес – ново психическо напрежение?

Според водещи специалисти по имунология имунитетът „не обича“ високите фармаконатоварвания точно както не му „се нравят“ продължителното нервно или психическо напрежение.

Затова при всеки един случай е необходимо откриването на златната среда между агресивната терапия, гарантираща пълно излекуване и необходимостта от запазването на целостта на имунната система, за да бъде тя способна в бъдеще самостоятелно да се бори с външните въздействия.

Съществуват различни добри средства и методи за тази цел – ваксини, имуномодулиращи средства с химически или бактериален произход, хомеопатични лекарства, интерферони и дори витамини. Най-важното е да се помни, че всяка интервенция е необходимо да бъде адекватна на патологията и строго премерена.

Имунолозите са на наясно, че дори при масови патологии, протичащи леко, се назначават по няколко препарата – по един за всеки симптом. Именно поради това бяха създадени и хомеопатични лекарства, способни да осигурят комплексно въздействие с минимален риск от развитие на странични ефекти.

Например, хомеопатичните препарати - хомеострес въздействат и на емоционалните проявления на стреса, и на физиологичните – спазмите на стомаха, изтръпване на крайниците, свързани с нервно напрежение.

А хомеовокс е може би единственото клинично изпитано с доказана ефективност хомеопатично средство срещу загуба на гласа, възникнала на отлично здравословно състояние, но поради нервно пренапрежение или от продължително гласово натоварване.

Посещението при психолог може да предотврати прегледът при лекар

Лечението на всяко психосоматично заболяване следва да се провежда комплексно, а понякога и в тясно сътрудничество с психолог.