Промяна на съществуващото лечение на множествена склероза предвижда то да се извършва чрез потискане на имунната система и след това рестартирането ѝ, резултатите, които показани, вследствие на извършеното изследване са положителни, но експертите предупреждават за съществуващите рискове.

За лечението се използват собствени стволови клетки от костния мозък на пациента, които повторно се въвеждат в кръвния поток, като така се постига рестартиране на имунната система.

Новият начин за комбиниране на химиотерапията с трансплантация на стволови клетки възпрепятства рецидивирането на мозъчните увреждания при над 95% от участниците в изследването.

Резултатите от 2-рата фаза на клиничните изпитвания показват, че 8 от 23-ма пациенти, които са лекувани успешно продължават да се справят добре 7 години и половина след лечението.

Към момента няма прилаган терапевтичен метод, с помощта на който да е постигнат толкова добър контрол на прогресията на множествената склероза. Но учените предупреждават, че манипулацията може да бъде рискована за масова употреба.

Някои специализирани медицински центрове предлагат трансплантация на автоложни хемопоетични стволови клетки за пациенти с множествена склероза.

Стволовите клетки се извличат от костния мозък на пациента, като за периода преди и по време на процедурата се използват препарати за потискане на имунната функция.

След като стволовите клетки бъдат върнати в кръвния поток, теоретично рестартират имунната система, като престава да атакува тялото.

Въпреки това рецидивите са сравнително чести, затова и изследователите търсят по-ефективни и надеждни методи.

Ликвидирането на имунния отговор води до подобряване на резултатите

Д-р Харолд Аткинс и колегите му от болница в Отава, Канада и от университета на Отава, имали за цел да проверят какво ще се случи, ако напълно се унищожи, а не просто се потисне имунната система като същевременно се прилага лечение със стволови клетки.

Като предположили, че това може да доведе по-нисък процент на рецидиви и по-големи шансове за дългосрочна ремисия.
В проучването участие взели 24 пациенти на възраст от 18 до 50 години, като се лекували в 3 канадски болници от множествена склероза, като прогнозата им не била добра.

Двигателните способности на участниците били оценени по скала, като нарушенията варирали от умерени до нужда от помощ при изминаване на разстояние от 100 метра.

Всички те се били подложили на стандартна имуносупресивна терапия, но с ограничен успех. Пациентите получавали по 1.2 средно рецидива годишно. 24 ядрено-магнитни резонанса направени в началото на настоящото изследване показват общи 93 мозъчни лезии.

При новата експериментална методика не се потиска имунната система, преди да извършат трансплантация на стволовите клетки, а направо разрушават имунния отговор.

От стволовите били отстранени имунните клетки, които щели да бъдат въведени отново в тялото, като на пациентите били дадени по-големи количества химиотерапевтици от обикновено.

Използваните химиотерапевтици са изключително ефективни при преодоляване на хемоенцефалната мозъчна бариера, и помагат за елиминиране на увреждащите имунни клетки от централната нервна система.

Оценка на резултатите от проучването били направени на базата на:

• Поява на симптоми на множествена склероза;
• Нови мозъчни лезии;
• Трайна прогресия на двигателните способности;

Екипът учени потърсил оцелелите участници след 3 години, за да установи дали отново са се появили симптоми на заболяването.

Лечението е едновременно рисковано и впечатляващо

Един от участниците починал, поради чернодробна недостатъчност и сепсис след химиотерапия.
Резултатите не показали рецидиви при останалите 23-ма участници през следващите 4 до 13 години.