Субпериостален абсцес на орбитата – това е изключително опасно патологично състояние, което е с вторична природа.

Тази патология се предизвиква от най-често бактериално възпаление в синуситеразпространяващо се впоследствие и към стените на очната орбита.

Субпериостален орбитален абсцес - защо е опасен 

Заболяването се характеризира с ярко изразени възпалителни признаци, на фона на които се отделя надкостницата, и между нея и костната стена на орбитата се натрупва гной.

Този патологичен процес се съпровожда не само с интензивни местни проявления, но и с тежък интоксикационен синдром.

Най-опасни негови усложнения са пълна загуба на зрение, възпаление на зрителния нерв, флегмон на очната орбита, а също и увреждане на вътречерепни структури.

Субпериосталният орбитален абсцес не е сред често срещаните. Развива се при 7% от страдащите от остър и хроничен синузит.

Във връзка с факта, че орбитата се намира в непосредствена близост до черепната кухина, това заболяване е актуален проблем за медицината.

Обикновено патологичният процес е с едностранен характер. Но в повечето случаи протича в много тежка форма и може да стане причина за загуба за зрение, като се развива по-често при мъже.

Известно е, че очните орбити са свързани със синусите. Пример за тази връзка – долната стена на челния синус е горна на очната орбита.

И когато в някои от синусите се развие възпалителен процес, е възможно разпространение към стената на очната орбита с възникване на субпериостален абсцес.

Какви са причините за субпериостален абсцес

Възбудител е стрептококовата флора, хемофилус инфлуенце и псевдономас аеругиноза, макар и ролята на другите бактерии не трябва да се изключва.

Освен първично възпалително огнище в областта на синусите, за развитието на тази болест могат да допринесат травмиращи въздействия на лицевия скелет, а също и чужди тела, попаднали в синусите.

Съществуват 2 основни варианта за възникване на субпериостален абсцес. Първият от тях е контактен.

Този вариант се характеризира с последователно разпространение на възпалителния процес към лигавицата на синуса, съединителнотъканна строма със засягане впоследствие на всички костни слоеве.

В областта на орбитата се формира обширно възпалително огнище. Вторият вариант предполага хематогенно разпространение на инфекцията чрез вените, които преминават през костната стена на очната орбита.

Субпериостален абсцес най-често се развива при отслабени хора, които страдат от понижени нива на имунна защита.

За отслабване на имунитета могат да способстват хронични заболявания, преохлаждания, имуносупресивна терапия, ендокринни нарушения, вредни навици и много други.

Симптоми при субпериостален абсцес на орбитата

Клиничната картина при това заболяване винаги нараства остро. На първо място са симптомите, сигнализиращи за обща интоксикация на организма.

Първо, температурата се повишава до над 39 градуса, характерен признак е обилно изпотяване. Понякога възниква болка при притискане на брадичката към гърдите, което е признак на ригидност на тилните мускули.

Местните възпалителни признаци до голяма степен зависят от това кой синус е бил засегнат първоначално.

В случай ако първоначално възникне фронтит оплакванията най-често са подуване и болезненост на горния клепач в областта на медиалния ъгъл на окото.

Постепенно отокът нараства и се разпространява към конюнктивата. Наблюдава се отслабване на очните мускули.

При разпространение на възпалителния процес от максиларния синус са характерни симптоми като хиперемия и отоци на долния клепач.

Долният отдел на конюнктивата също е много подут. Клиничната картина се допълва и със силна болезненост.

Етмоидит, усложнен с натрупване на гной в очната орбита, се проявява с по-малко интензивни симптоми. Определя се болезненост в проекцията на вътрешната стена на орбитата.

Лигавицата на очната ябълка е зачервена и подута. Възпалението често се разпространява по слъзната торбичка.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагноза при тази болест започва с комплексно офталмологично изследване. То включва оценка на остротата на зрението, биомикроскопия, измерване на вътреочното налягане, а също и определяне на полезрение.

Възпалителното огнище може да се визуализира с помощта на рентгеново изследване.

Субпериосталният орбитален абсцес е показание за спешно назначаване на антибактериална терапия. Допълнително се провеждат мероприятия по дезинтоксикация, назначава се имунокоригираща терапия.