Описание

Суицидните намерения са опасни, когато са придружени от депресия или други психични заболявания, алкохол или упойващи вещества или планове за самоубийство. В такива случай е задължително да се потърси специализирана помощ. Такива намерения могат да бъдат симптом на сериозно психологическо разстройство.

Критичното разграничение е между мислите или нагласите на човека по отношение на смъртта и самоубийството изобщо и текущото му отношение към самоубийството. Когато лекарите чуят от някого, че желае да умре, те определят тези мисли като суицидни и ги разделят на 2 категории:

Суицидни намерения – те могат да бъдат активни и да включат и намерение за умишлено предизвикване на собствената си смърт;
Суицидните мисли – могат да бъдат пасивни и да се изразяват в желание за смърт, но без планове за постигане на смъртта си.

Ако човек има действително желание да умре, и в двете форми суицидни мисли или намерения, той трябва незабавно да потърси лекарска помощ.

Какви са симптомите?

Депресия – суицидни мисли могат да се появят, ако човек изпитва болка от това състояние и лесно може да бъде забелязано от околните хора.

- засегнатите се описват от повечето хора като потиснати, разтревожени и често променят настроението си.
- при децата и юношите състояние се проявява като раздразнителност, а при зрелите и възрастните хора се изявява като тъга;
- най-депресираните се оплакват от нарушения в съня, които се изразяват в невъзможност да заспят изобщо или не могат да заспят през нощта;
- хората, които са депресирани често се чувстват в безнадеждно положение или безпомощно състояние.

Възможно е да не изпитват чувство на щастие, дори и когато правят нещо, което им е доставяло удоволствие.
- много от тези хора напълно бързо или отслабват поради депресията;
- възможно е да срещат трудности при опит да задържат вниманието си или да се концентрират.
- те могат да изглеждат апатични и дори да се оплакват от това, че не са добре и са потиснати;
- депресираните хора често са обременени от огромно чувство за вина. За външен човек това усещане често изглежда неоправдано, но депресираният човек смята, че изпитва чувството напълно заслужено.

Зависимост от алкохол или наркотици – ако човек страда от подобна зависимост, е много вероятно в един момент да се появят суицидни мисли при него. Проблемите с алкохола и наркотиците стават обикновено причина за негативни събития в живота на човека, които могат да предизвикат депресия или силна ненормална умствена възбуда;
Развод, загуба на работата, юридически проблеми и финансови затруднения са чести при зависимост от алкохол или наркотици и могат да доведат до мисли за самоубийство.
Психично заболяване – мислите за самоубийство придобиват ново значение за човек с поставена диагноза например шизофрения или за някой, който в миналото е участвал в собственото си осакатяване или е правел суициден опит.

Лечение при наличие на суицидни намерения

Не съществува единна терапия, която да се прилага при такива случаи, лекарят преценява на момента, дали леко успокоение би подействало или е необходима хоспитализация.

В някои случаи потенциалният самоубиец се изпраща у дома с инструкции да се върне, ако мислите за самоубийство станат устойчиви, симптомите на депресия станат явни или се почувства, че не може да намери изход от определени ситуация и единственият начин за това е самоубийство.

В такъв случай засегнатото лице се хоспитализира и обикновено се поставя под 48-часово наблюдение на психиатър.

В опит да се облекчат симптомите на страдащия от суицидни мисли, веднага могат да се дават лекарствата, които се използват за лечение на тревожни разстройства като буспирон, клоназепам или лоразепам, антидепресанти като флуоксетин, сертралин, циталопрам или венлафаксин. А антипсихоптиците като рисперидон или арипипразол могат да се използват за потискане на чувствата на гняв и абнормалната умствена възбуда.