Ако попитаме съвременния потребител, какви вредни вещества в състава на козметичните средства познава, най-вероятно ще ни отговори – сулфати.

Какво представляват и заслужено ли е всеобщото им порицание

Накратко за сулфатите

За сулфати експертите смятат клас химически вещества, притежаващи изразени почистващи свойства, също така образуват и пяна. Много от продуктите, които ги съдържат, използваме ежедневно – шампоани, пасти за зъби, пяна за миене и душ гелове.

Със съдържание на сулфати са също така – средства за миене на пода, гелове за почистване на килими и други варианти на битовата химия.

Обикновено са евтини, с целевото си предназначение се справят отлично и всичко би било страхотно, ако не беше тази лоша тяхна слава.

Роля в козметиката

Ако харесвате пяната, създавана от шампоана, който използвате, то най-вероятно в него се съдържат сулфати. Точно така действат те.

Това са повърхностно активни вещества, които помагат на козметичните средства при смесване с вода да образуват газове. Пяната е необходима, за да може средството да действа по-ефективно.

Сулфатите в шампоана помагат за по-дълбоко проникване в структурата на косъма, за премахване на мръсотията и остатъците от себум. Почистват добре скалпа, отмиват остатъците от използвани козметични средства и естествени замърсители.

На етикетите на шампоаните – тези вещества се обозначават като натриев лаурил сулфат и амониев лаурил сулфат.

За първи път шампоан със сулфати е пуснат на пазара още през 30-те години на миналия век и с от тогава формулата на продукта почти не е променяна. Разбира се, добавят се нови съставки в нея, но основата остава непроменена.

Евтино не означава некачествено и опасно

Пола Бегун, „козметичен полицай”, автор на бестселъри как да се грижим за косата и за кожата, разказва, че сулфатите често са обект на нападки, поради ниската си цена. Много са евтини и затова от тях не може да се очаква нищо хубаво, такова е всеобщото мнение.

Една от основните съставки на абсолютно всички шампоани за коса, концентрацията на която достига 90%, е обикновената вода, струва още по-евтино. И нито един шампоан, нито една пяна за миене или кондиционер не минават без нея.

Много съставки както натурални, така и синтетични, струват евтино. Други са скъпи. Но това няма отношение към тяхното качество и ефективност.

Това, че шампоан с добри почистващи свойства може да струва 3 лева, а не 30, е по-скоро негово предимство, а не недостатък.

Само истински рискове

Както и всяка друга козметична съставка, сулфатите имат предимства и недостатъци. За достойнствата бе казано по-горе, а недостатък им е това, че са твърде ефективни.

Сулфатите в шампоаните за коса много добре почистват косата и скалпа, но за да бъдат те здрави, е необходима малко естествена влажност и мазнина.

Мастният секрет, който образува скалпът, осигурява защита за косата. Предотвратява изтъняването на косъма, намалява последствията от разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, и неутрализира много други вредни фактори.

Когато остане без него, косата остава беззащитна пред агресивната среда, започва да се накъсва.

При често използване сулфатите изсушават косата и скалпа и могат да предизвикат раздразнение на кожата. Затова е много важно средствата да се използват умерено, като точно се следват указанията на етикета.

Що се отнася до научните доказателства за вредата от сулфатите, то много от тях се интерпретират неправилно или нарочно се изкривяват.

В научен обзор, публикуван през 2015 г., се посочва, че токсичността на натриевия лаурил сулфат не е доказана. Въпреки това не са малко хората, които се доверяват на информацията на еко брандове, а не на авторитетни изследвания.

Важни правила – кой трябва да избягва сулфати

Действието на сулфатните шампоани на скалпа и на косата е меко и затова повечето потребители с удоволствие ги ползват, без да забелязват каквито и да е недостатъци и неблагоприятни последствия.

При мазна коса и скалп сулфатните шампоани са единственото средство, което може добре да почисти.

Сулфатните шампоани не е добре да се използват при чувствителност на скалпа, както и при псориазис и екзема на скалпа, също и при боядисана коса.