Поддръжниците на суровоядството употребяват храната в такъв вид, какъвто е била създадена от природата. Според тях от подобен начин на хранене човек може да стане по-строен, по-енергичен, по-здрав и дори по-красив. Освен това ще си спести и време, тъй като няма да му се налага да го губи в готвене.

Така той може да изхвърли тенджерите и тиганите и да се присъедини към редици на стройните и красиви суровоядци. По-долу ще се опитаме да преценим какви са предимствата и недостатъците на подобен хранителен режим?

Аргумент №1

• За – в суровата храна в нейния първичен вид се запазват всички витамини и минерали, а също и специфичната им жизнена енергия – прана.

• Против – в действителност термичната обработка значително понижава нивата на много витамини. Това се отнася особено за аскорбиновата киселина. Но има и вещества, които се увеличават след топлинна преработка.

Например, мощният антиоксидант ликопин, на който са богати доматите, по-добре се усвоява не от пресните, а от сушените домати. Но дори това не е основното.

По-лошото е, че ограниченият набор от храни лишава организма от много важни хранителни вещества. Тъй като на човек са му необходими не само растителни влакна и витамини, но мазнини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини.

Поради това идеалният баланс на сурова и термично обработена храна е 60 на 40%, а не както при болшинството хора – 10 на 90%.

Аргумент №2

• За – Суровоядци не консумират промишлено приготвена храна, пълна с консерванти, ароматизиращи вещества и прочие „химия“ и с това понижават за себе си риска от развитие на всички заболявания на цивилизацията.

• Против – Да, но далеч не всички продукти е полезно да се употребяват сурови. Понякога това е дори опасно и се отнася преди всичко за прясно мляко, тъй като рискът от бруцелоза и луда крава рязко се увеличава, сурови яйца – салмонела, риба и месо – бактериални, инфекциозни и хелминтни заболявания.

Аргумент №3

• За – При „сурово“ хранене човек приема много растителни влакна, които отстраняват токсините, подобряват имунитета и перисталтиката на червата и не позволяват натрупването на излишни мазнини. В суровите храни солта е незначително количество, което е добре за сърдечно-съдовата система.

• Против – изобилието от груби растителни влакна е възможно да предизвика обостряне на гастрит, колит, панкреатит и други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Освен това такъв режим на хранене е възможно да усили алергичните реакции, тъй като термичната обработка понижава както агресивността, така и количеството на множество алергени.

И в допълнение употребата на изключително сурова храна предизвиква анемия и проблеми с щитовидната жлеза. Неправилното суровоядство бива съпроводено от изтощение, нарушение на функциите на мозъка и на организма като цяло.

Аргумент №4

За – консумацията на сурова храна способства за извеждането на токсините и на пикочната киселина, поради това оказва терапевтично въздействие при акне, подагра, ревматизъм.

Против – практически всички полезни ефекти от суровоядството са временни. При преминаване към обикновен хранителен режим всички стари болежки се възвръщат отново.

Освен това при хората, които се хранят със сурова храна се наблюдава силна ерозия на зъбния емайл и много ниско ниво на витамин В12 в кръвта. Това се отразява неблагоприятно на кръвотворението и на състоянието на нервната система.

Аргумент №5

За – всичко това, което е нужно на човека, присъства в растителната храна.

Против – Но това не е съвсем така, тъй като минералните вещества от хранителните продукти от растителен произход се усвояват много по-трудно от организма в сравнение с животинските.