Спортът влияе не само положително на здравословното състояние, но също повишава жизнения тонус и подобрява настроението.

Понякога обаче след физически натоварвания е възможно да се наблюдават някои признаци на неразположение – да се усеща гадене и лек световъртеж.

За да не се чувстваме зле след тренировка, е необходимо да се изяснят причините за това.

Тогава нищо няма да ни попречи да се поддържаме във форма, а редовните тренировки ще се превърнат не само в полезен, но и в приятен навик.

Световъртеж и гадене след спорт – най-чести причини

Спорт за всички

Многообразието от спортни направления позволява начинаещи и опитни спортисти да тренират по зададена програма.

Всеки човек може да подбере физическо натоварване, което да е подходящо по интензивност и спрямо неговите сили.

Съществуват както активни тренировъчни програми с много кратки почивки, така и по-различен формат тренировки, при които цялото внимание е съсредоточено към всеки отделен елемент. Може да се тренира индивидуално или в група.

При избор на вид натоварване следва да се ориентираме по своето здравословно състояние, освен като лични предпочитания.

Хронични заболявания, проблемите със ставите, сърцето и кръвоносните съдове изискват щадящи натоварвания и коректна тренировъчна програма. И задължително трябва да се съгласуват със своя лекуващ лекар.

При неразположение след занятия е необходимо да се анализира, правилно ли се изпълняват упражненията, не е ли твърде голямо натоварването и отговаря ли на избрания режим на отдих и хранене.

Видове физически натоварвания

Влошеното състояние може да се наблюдава при различни видове физическа активност – както силови, така и аеробни.

  • Анаеробни тренировки, свързани със задържане на дишането, обикновено се провеждат със собствено тегло или с допълнителни тежести – щанги, силови тренажори.
  • Аеробното физическо натоварване се основава на активните движения, които способстват за ускоряване на пулса и обогатяване на организма с кислород.

Тези упражнения могат да се изпълняват на кардиотранежори – бягаща пътека, велотренажор, елипсоид. Към аеробните натоварвания се отнасят също и танците, плуване и ходене.

Влошено състояние след тренировки

Най-честата причина да се чувстваме зле след тренировки е претренирането. В стремежа бързо да натрупат бързо мускулна маса много спортуващи започват да тренират твърде интензивно.

Интензивните силови тренировки способстват за микроразкъсвания на мускулни влакна. В обичайните случаи именно този процес и отключва растежа на мускулите.

Но при твърде интензивно физическо натоварване се повишава синтеза на хормона на стрес кортизол, прекомерна концентрация може да влоши състоянието.

Препоръчително е при чести тренировки или да се подбират малки тежести, или да се ограничава времето за тренировка.

При средно и повишено натоварване следва да се тренира не по-често от 2-3 пъти седмично.

Хранене при силови тренировки

Гадене и световъртеж след силови тренировки са обусловени от недостатъчно хранене. Не следва да се тренира на пълен стомах.

Но да се прави голям интервал между храненията също не е нужно. За да се тренира е необходима енергия и да се помага за възстановяване на мускулите, е нужно за 1.5-2 часа преди тренировка да се похапне богата на белтъчини и въглехидрати храна.

Бързото попълване на запаса от белтъчини е възможно с протеинови коктейли. Макар и да не заменят пълноценното хранене, помагат на организма да се подготви за натоварвания, когато няма възможност за ядене.

Например, тялото може да се подготви за сутрешна тренировка, като час преди това се изпие смути от авокадо, спанак, киви с ленено семе и добавяне на протеин.

Този коктейл е богат на всички необходимо макро- и микронутриенти, витамини и минерали.

Причини за неразположение след аеробни тренировки

При изпълнение на упражнения на бягащата пътечка или след посещение на групови тренировки, ако натоварването не отговаря на нивото на подготовка, е възможно да се почувстваме зле.

Причина за световъртеж, главоболие и гадене също може да са приеманите медикаменти.

Някои от тях въздействат на кръвоносните съдове, като предизвикват свиване или разширение при интензивни натоварвания.

Също аеробното натоварване предизвиква ускоряване на сърцебиенето и естествено разширяване на кръвоносните съдове.

След края на упражненията кръвообращението се връща към своята обичайна скорост, но кръвоносните съдове не могат да се свият.

Гаденето след тренировка е възможно, заради недостиг в организма на магнезий и калий. Но в някои случаи приемът на мултивитамини може да стане причина за безконтролния прием на витаминни комплекси.