Сьомгата е вид риба, принадлежаща към семейство Пъстървови. Тялото ѝ е издължено и повече или по-малко странично сплескано, устата ѝ е стеснена и значително издадена напред.

Гърбът на тази риба е със синкаво-сив цвят, а отстрани тялото ѝ е покрито с не много сребристи и черни петна /понякога обаче понякога изобщо няма петна/. Коремът ѝ е сребристобял, а перките тъмносиви.

Дължината ѝ варира в рамките на 50-150 см, а теглото от 15 до 30 кг., но в изключителни случаи достига до 45 килограма.

Сьомгата е мигрираща риба. 3 години след раждането си рибата живее в сладки води и затова се причислява към сладководните риби. Основната част от сьомгата, която се предлага на българския пазар е с произход от Скандинавските държави и по-рядко от Канада.

Тази риба е особено популярна като деликатесна храна.Установено е, че през Средновековието е била известна главно на европейците от Западна Европа, австралийците и шотландците.

Полезни свойства на месото на сьомга

Месото на сьомгата съдържа много мазнини, но те са предимно ненаситени мастни киселини, които въздействат благоприятно на нивата на липидите в кръвта.

Тази риба е богата на калий, фосфор и в нея също се съдържа калций, магнезий, хлор, желязо, цинк, хром, флуор, мобилден, никел, витамин В1, В2, С, Е, РР и А.

В хайвера на сьомгата се съдържат 30% белтъци с висока хранителна стойност, което е изключително рядко за протеини с животински произход и 10-13% лесноусвояеми мазнини.

Хайверът на тази риба е богат на лецитин, витамин А, Е, D, на тези от група В, а също е източник на фосфор и желязо и на други минерални вещества и органични съединения, необходими за нормалното развитие на организма, за клетките на кожата, за нормализиране на кръвното налягане и за повишаването на хемоглобина.

Това е така, защото белтъчините на хайвера на сьомгата са пълноценни и те се отнасят основно към глобулините и албумините.

Мазнините в хайвера се характеризират с това, че в количеството йод е по-високо, отколкото в месото на сьомгата и съдържат в състава си голямо количество много полезни полиненаситени мастни киселини.

В мазнините на хайвера е установено наличието на голямо количество „добър“ холестерол – от 1.5 до 14%, лецитин – от 1.0 до 43.0%.

Белтъчините и мазнините, съдържащи се в червения хайвер на сьомгата са полезни за клетъчното обновяване. Освен това в състава на червения хайвер не присъстват въглехидрати и вредни мазнини.

Установено е, че съдържащите се в хайвера на сьомгата хранителни вещества интензивно действат на кожата, предотвратявайки процеса на стареенето ѝ и способстват за възстановяване на засегнатите кожни области.

Рибните мазнини на първо място предпазват артериите, разреждайки кръвта, точно като аспирина, като по този начин предотвратяват образуването на тромби, които е възможно да станат причина за инфаркт и инсулт.

Мазнините в месото на сьомгата способстват за понижаване на нивата на триглециридите, които са потенциално опасни за здравето вещества.

Също така те /мазнините/ регулират сърдечния ритъм, правят коронарните артерии по-еластични и спомагат за потискането на възпалителните процеси, които могат да предизвикат тежки и опасни за живота заболявания като ракт, артрит, псориазис, диабет.

От данните от проведени преди няколко години научни изследвания се установява, че омега-3 мастни киселини, които са в значително количество в сьомгата, притежават свойството да въздействат на процесите на биологичното остаряване на човешкия организъм.