Сьомга
Храни

Сьомгата е вид риба, принадлежаща към семейство Пъстървови. Тялото ѝ е издължено и повече или по-малко странично сплескано, устата ѝ е стеснена и значително издадена напред.

Гърбът на тази риба е със синкаво-сив цвят, а отстрани тялото ѝ е покрито с не много сребристи и черни петна /понякога обаче понякога изобщо няма петна/. Коремът ѝ е сребристобял, а перките тъмносиви.

Дължината ѝ варира в рамките на 50-150 см, а теглото от 15 до 30 кг., но в изключителни случаи достига до 45 килограма.

Сьомгата е мигрираща риба. 3 години след раждането си рибата живее в сладки води и затова се причислява към сладководните риби. Основната част от сьомгата, която се предлага на българския пазар е с произход от Скандинавските държави и по-рядко от Канада.

Тази риба е особено популярна като деликатесна храна.Установено е, че през Средновековието е била известна главно на европейците от Западна Европа, австралийците и шотландците.

Полезни свойства на месото на сьомга

Месото на сьомгата съдържа много мазнини, но те са предимно ненаситени мастни киселини, които въздействат благоприятно на нивата на липидите в кръвта.

Тази риба е богата на калий, фосфор и в нея също се съдържа калций, магнезий, хлор, желязо, цинк, хром, флуор, мобилден, никел, витамин В1, В2, С, Е, РР и А.

В хайвера на сьомгата се съдържат 30% белтъци с висока хранителна стойност, което е изключително рядко за протеини с животински произход и 10-13% лесноусвояеми мазнини.

Хайверът на тази риба е богат на лецитин, витамин А, Е, D, на тези от група В, а също е източник на фосфор и желязо и на други минерални вещества и органични съединения, необходими за нормалното развитие на организма, за клетките на кожата, за нормализиране на кръвното налягане и за повишаването на хемоглобина.

Това е така, защото белтъчините на хайвера на сьомгата са пълноценни и те се отнасят основно към глобулините и албумините.

Мазнините в хайвера се характеризират с това, че в количеството йод е по-високо, отколкото в месото на сьомгата и съдържат в състава си голямо количество много полезни полиненаситени мастни киселини.

В мазнините на хайвера е установено наличието на голямо количество „добър“ холестерол – от 1.5 до 14%, лецитин – от 1.0 до 43.0%.

Белтъчините и мазнините, съдържащи се в червения хайвер на сьомгата са полезни за клетъчното обновяване. Освен това в състава на червения хайвер не присъстват въглехидрати и вредни мазнини.

Установено е, че съдържащите се в хайвера на сьомгата хранителни вещества интензивно действат на кожата, предотвратявайки процеса на стареенето ѝ и способстват за възстановяване на засегнатите кожни области.

Рибните мазнини на първо място предпазват артериите, разреждайки кръвта, точно като аспирина, като по този начин предотвратяват образуването на тромби, които е възможно да станат причина за инфаркт и инсулт.

Мазнините в месото на сьомгата способстват за понижаване на нивата на триглециридите, които са потенциално опасни за здравето вещества.

Също така те /мазнините/ регулират сърдечния ритъм, правят коронарните артерии по-еластични и спомагат за потискането на възпалителните процеси, които могат да предизвикат тежки и опасни за живота заболявания като ракт, артрит, псориазис, диабет.

От данните от проведени преди няколко години научни изследвания се установява, че омега-3 мастни киселини, които са в значително количество в сьомгата, притежават свойството да въздействат на процесите на биологичното остаряване на човешкия организъм.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 40

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Херинга
Следваща публикация