Изследване на Световната здравна организация показва, че само 2 чаши диетични, съдържащи заместители на захар безалкохолни напитки на ден, увеличават риска от ранна смърт.

Това изследване, резултатите от което са публикувани наскоро, е най-голямото, което изучава връзката между пиенето на безалкохолни напитки с изкуствени подсладители и смъртността.

Най-мащабното изследване, провеждано до момента

В него участвали повече от 450 000 възрастни от 10 страни. Резултатите показват, че ежедневното пиене на всякакви видове диетични напитки е свързано с повишена вероятност от смърт сред млади хора.

Сред употребяващите подсладени с изкуствени подсладители /диетични/ напитки показателите на риска от смърт биха били значително по-високи сред тези, които употребяват напитки, съдържащи захар.

Експертите на Световната здравна организация обявиха, че би било разумно да се спрат всички сладки напитки и вместо това просто да се пие вода.

Авторите казват също, че данъчното облагане на захарните изделия е възможно да повиши потреблението на диетични напитки, а дългосрочните последствия за здравето от тяхната употреба засега не са известни.

Изследването показва, че връзката между диетичните напитки и показателите на смъртността се запазват и сред хората с нормални килограми.

Според експертите, участвали в неотдавна проведена конференция в Париж на Европейската асоциация на кардиолозите, трябва да спрем да консумираме както напитки със захар, така и с подсладители.

26% по-висок риск от настъпване на смърт

Изследването също показва, че тези, които са изпивали по две или повече чаши – по 250 мл напитки с подсладители дневно, са били с 26% по-висок риск от настъпване на смърт през следващите 16 години.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания нараствала с 52%. За тези, които изпивали 2 или повече безалкохолни напитки със захар дневно, рискът от смърт през този период бил с 8% по-висок.

Ръководителят на изследването отбелязва, че е установена връзка с риска от смърт, настъпила по всякаква причина, както при пиенето на съдържащи захар, така и на изкуствено подсладени безалкохолни напитки.

Засега не е ясно защо това се случва, но от предходните изследвания може да се предположи, че изкуствените подсладители в диетичните напитки е възможно да предизвикват непоносимост към глюкоза и да водят до повишаване на нивата на инсулин в кръвта.