Генералният директор на СЗО направи специално изявление, на която обяви, че пандемията се разраства, все още много хора по света са принудени да си стоят по домовете, заради заплахата от заразяване с COVID-19. Светът навлиза в една нова и опасна фаза на пандемията.

Разхлабването на мерките ли доведе до големия бум на заразени

Повечето държави вече разхлабиха мерките, за да подпомогнат възстановяването на икономиките си, но това доведе до нещо като нова вълна, върлуващите негови щамове все още могат да доведат до летален изход и до редица усложнения.

Опасността далеч не е отминала, тревожното изявление на генералният директор на СЗО е, поради преминаването на прага от над 150 000 нови случая на заразяване на дневна база в четвъртък.

В петък световната епидемиологична обстановка се влоши още повече, като бе достигнат прага от 180 000 заразени на дневна база, но в събота леко намаляха и отново се върнаха до нивата от около 150 000 заболели.

Близо 100 000 от общия брой на новите заразени в петък бяха от 3 държави и над 50% от тях от Бразилия, която счупи рекорди с над 55 000 нови заразени, на второ място САЩ с над 33 500 и на 3-то място Индия с 14 000. В събота картината се променя – САЩ изпреварват Бразилия по брой нови заразени.

На 4-то място е Русия, която е с над 7000 нови заразени, страната вече от близо месец поддържа епидемиологична обстановка на своеобразно плато, като през последната седмица се наблюдава лек спад до около 7000 нови заболели.

Най-висока заболеваемост в Латинска Америка и в САЩ

Висока заболеваемост в същия ден от над 5000 заразени отчитат Чили – над 6200, Мексико – над 5600, Пакистан с почти 5000.

В Европа най-много заболели отчита в петък Великобритания – над 1300, като е преминат прага от 300 000 потвърдени случая на COVID-19 и 173 на летален изход, както и Турция, която само малка част е в Европа.

За разлика от Великобритания в Турция отчитат много по-малко жертви на COVID-19. Сред държавите с висока заболеваемост в Европа за изминалите няколко денонощия са и Украйна с 921 и Франция с 811.

Огнището в кланицата в Северен Рейн Вестфалия вдигна заболеваемостта във Федералната република, като в петъка, когато е своеобразният световен пик, новите заразени са над 500.

Изненадващо висока е заболеваемостта и в Молдова – 450 са новите заразени в петък, като страната е с население от около 3,5 млн., а са потвърдени над 13 000 случая на COVID-19.

Португалия в списъка с най-много заразени в Европа

В списъка с най-много нови заразени в Европа са Португалия с 375, затова и при пристигане оттам у нас 14-дневната карантина е задължителна. Страната е с повече население от България – над 10 млн., но случаите на COVID-19 са близо 40 000.

Това са дължи до голяма степен на близостта ѝ с Испания, която беше една от най-тежко засегнатите в Европа, наред с Италия, затова тези нови случаи са следствие на върлувалата пандемия в западната ѝ съседка.

След Португалия по заболели в петък е Румъния с 320 и едва след това Испания и Полша, които са с малко над 300. При влизане от трите държави у нас няма задължителна изолация у дома или в място за задължително настаняване.

Едва след това е Италия, в която в петък са потвърдени 251 нови заразени, по-малко и от Румъния, като според данните в събота се повишават до 262, но това е на фона над 54 000 направени теста.

В Северна Македония, в която първо започна нещо като втора вълна на COVID-19, в петък се съобщават за 156 нови заразени.

Гърция успява да удържи положението, въпреки че у нас заболелите, макар и вчера да намаляха до 81, днес, това са обработени вчера покачването е с близо 40 нови заразени.

Възможно е пак да върнат карантината, ако ситуацията продължава да се усложнява и множеството огнища не бъдат овладени в кратки срокове.

Тогава единственото решение остава дълга почивка в Гърция, но без възможност да се излиза на разходка или на родното Черноморие.