Има ситуации, при които грижите за новороденото, което е само на кърма, временно се поемат от таткото.

Ако майката е много болна или не може да кърми, поради други обстоятелства, може да си изцежда млякото. А  когато таткото се грижи за детето, може да го храни от бутилка или от чашка.

Важно е да се спазват всички инструкции за безопасно съхранение и боравене с кърма, правила за стерилизация и определени правила при храненето, тогава детето ще има всичко необходимо.

Когато татко замества мама при хранене на бебе

Кърмене на бебе – майчиното мляко и неговите особености

Майчиното мляко е най-добрата храна за детето, което неотдавна се е появило на бял свят. Ако майката сама не може да кърми, на помощ може да дойде бащата на детето.

Необходимо е той да познава някои особености при кърмене на бебе с изцедено мляко.

Макар и външно то да наподобява на кравето или на адаптирано, има определени разлики от млякото, което е било обработено и винаги изглежда еднакво.

Кърмата, когато стои в съд, образува каймак, това е нормално. Трябва внимателно да се смесва, преди да се кърми детето. Също бащата е важно да знае от колко мляко има нужда бебето от веднъж.

При деца на кърма храненето е по-често, а обемите по-малки, отколкото при мъниците, които са на адаптирано мляко.

Хранене на бебето – съхраняване на млякото

За да се поддържа естествената лактация, дори при раздяла с детето, майката може да изцежда млякото, което се съхранява в бутилки в хладилника.

Прясното мляко може да се съхранява в хладилник до 72 часа. Освен това порциите мляко могат да се съхраняват като запас.

Когато бащата остане с бебето, което трябва да храни, млякото трябва предварително да се приготви.

За да се стопли студеното изцедено мляко, то се поставя в съд с гореща вода, може да се използва специален нагревател за храни, докато не достигне телесна температура.

Колко е топло млякото се проверява, като се капне малко от него на дланта. Кърмата не трябва да се затопля много, още повече да се оставя да кипне. 

Кипенето може да разруши някои хранителни вещества в майчиното мляко. Също таткото не трябва да използва микровълнова, за да го размразява или да го затопля.

Млякото може да се съхранява директно в бутилка, стерилен пакет или друг контейнер.

Може бързо да се стопли или бавно да се размрази в хладилника. Не трябва замразеното мляко да се оставя да се разтапя на стайна температура.

Полезна информация за таткото, който храни кърмаче

Когато таткото остане сам с бебето, трябва да познава някои нюанси на храненето на бебе с изцедено мляко.

За да се размрази бързо млякото, трябва бутилката или пакетът със замразения продукт да се сложат в топла вода.

Ако водата изстине, трябва да се добави малко гореща вода в млякото и да продължи да се размразява до пълното му разтапяне.

След това бащата трябва да прелее изцеденото мляко в чиста бутилка, с която ще храни детето.

Важно е да се уточни с майката кога точно трябва да се храни детето, да се запишат часовете на видно място.

Млякото, което е било размразено, може да се съхранява в хладилника в рамките на 24 часа, не повече от 4 часа при стайна температура или веднага да се използва за хранене на детето.

В кърмата, както и в другите храни, могат да се размножават активно микроби, особено след размразяване и разтапяне. Затова не трябва да се съхранява на топло.

Бутилки, лъжички, чашки, биберони или друго оборудване за кърмене трябва да бъде добре измито в гореща, сапунена вода и изсушено на въздух.

Преди да започне храни детето, таткото трябва да си измие ръцете със сапун.

Грижа за бебето, хранене

Кърма не следва да се замразява или да се нагрява повече от веднъж. Важно е да се предложи детето малко количество изцедено мляко веднъж.

Ако детето не е гладно, таткото няма да изхвърля голямо количество от ценния продукт. Ако мъникът има нужда от повече, може да се приготви още малко.