Какви са доказаните ефекти от китайската медитативна гимнастика и с какво да започнем тренировките?

Какво е Тай Чи

Тай Чи е традиционна китайска практика, която се състои от плавни движения – форми, преминаващи от една в друга подобно на бавен танц.

Формите носят поетични названия, често свързани с животни или предмети. Освен движенията, важен аспект от практиката е и контрол на дишането и концентрация върху положението на тялото и състоянието на ума.

Всичко едновременно превръща занятията в нещо подобно на медитация в движение.

Първоначално Тай Чи се развива в Китай като бойно изкуство. По цял свят обаче тази практика става известна като гимнастика с много меко въздействие върху организма.

Доколкото при повечето стилове тай чи липсват резки движения, силови и ударни натоварвания, а също и крайни положения на ставите, практиката често се използва като система от упражнения за хора в напреднала възраст, а също и в период на възстановяване след заболявания и травми.

Защо да практикуваме Тай Чи

Основното количество изследвания, посветени на Тай Чи, се провеждат сред хора на 60-80 години, а също и сред такива с различни заболявания, понижаващи качеството на живота.

В крайна сметка става ясно, че хората, отслабени от възрастта или болестите, тази гимнастика помага за подобряване на физическото състояние едновременно по няколко параметъра.

Увеличаване на плътността на костите

С възрастта човек започва да губи костна маса, което увеличава риска от заболявания и травми. Тай Чи помага да се спре разпадът на костната тъкан и понижава количеството на фрактурите при възрастни хора.

Подобряване на здравето на сърцето и белите дробове

Тай Чи значително понижава кръвното налягане и пулса, увеличава вариабилността на сърдечния ритъм и други показатели на здравето на сърдечно-съдовата система.

Увеличаване на функционалните възможности

При минимално въздействие върху организма Тай Чи увеличава силата на мускулите, гъвкавостта и чувството на баланс.

Укрепване на чувството за равновесие

Добре доказана е връзката между занятията Тай Чи и развитието на чувството за баланс – редовни тренировки подобряват способността за поддържане на равновесие и с почти два пъти се понижава рискът от падания. Много добре се комбинира този тип гимнастика заедно с нискоинтензивното аеробно натоварване каквото е ходенето.

Подобряване на качеството на живот и на психическото състояние

Поради медитативния компонент Тай Чи помага за борба със стреса, понижава тревожността и подобрява настроението, увеличава самооценката и увереността в своите сили и като цяло се повишава качеството на живот на хората в период на възстановяване след инсулт и сърдечен пристъп, онкологични заболявания, артрит и други.

Кой е добре да пробва Тай Чи

Тази гимнастика ще е отличен избор, ако:

 • Сте над 50 и търсите безопасен начин за увеличаване на физическата активност;
 • Възстановявате след операция или травми и сте на етап, когато вече можете да правите физически упражнения;
 • Търсите начин за увеличаване на физическата активност, но отдавна не сте спортували и не можете да търпите фитнес в каквито да е негови проявления;
 • Желаете да понижите стреса и тревожността, да увеличите осъзнатостта и да се сдобиете с хармония със самите себе си.

Тай Чи са подходящи за хора на всякаква възраст и на практика няма противопоказания. Все пак има състояния, при които преди занятия е по-добре да се направи консултация с лекар:

 • Бременност;
 • Проблеми със ставите и гръбначния стълб;
 • Обостряне на остеопороза;
 • Херния.

Кой не трябва да пробва Тай Чи, ако имате за цел:

 • Отслабване, увеличаване на мускулната маса и развитие на издръжливост;
 • Подобряване на спортните показатели при всеки вид спорт;
 • Научаване на прийомите за самоотбрана, които позволяват ефективна защита от евентуални нападатели.

Меката гимнастика не осигурява достатъчно стимули за подобряване на физическата форма на здрави хора.

Кой стил Тай Чи

Всички стилове Тай Чи включват меки и плавни форми, непрекъснато сменящи се една след друга. Но има и някои различия, които могат да повлияят на нашия избор.