През април 1903 г. е роден ученият, който се заема с разработката на първите противозачатъчни. С появата на достъпните препарати животът на жените кардинално се промени.

Нежният пол получи възможност до контролира своята способност за размножаване, без да се налага да се отказва от интимния живот.

И ако в миналото жените не са си задавали въпроса „Мога ли още да раждам?”, тъй като са раждали, когато се е случвало, то днес нежният пол може да избира между кариера, деца и личностно развитие.

Увеличаването на дела на жените с обусловено от възрастта безплодие, неуспели да забременеят по естествен път, доведе до нарастване на популярността на инвитро процедурите.

Днес сред търсените е тест, който може да определи момента, в който зачеването вече не трябва да се отлага. Този тест се превръща в таймер за яйцеклетки.

Контрол над собствените ресурси за фертилност

Възрастта на жената и яйцеклетките

Още преди появата на момичето на бял свят в нейните яйчници се формират яйцеклетки. В момента на раждането тяхното количество е около 1 млн., а към първия месечен цикъл е около 300-400 хиляди.

Ежемесечно своето съзряване започват около 30-40 яйцеклетки, но само една от тях стига до края на процеса и стига до готовност за оплождане. Тази яйцеклетка навлиза в период на овулация.

До преди 150 години жените са забременявали и раждали, без да могат да влияят на този процес. Затова за целия си живот са имали по 40-50 овулации, а първото дете се появявало на бял свят при 16-17 години на майката.

Днес, когато контрацептиви според всеки вкус могат да се закупят от всяка аптека, бременностите и ражданията се превърнаха в рядкост в сравнение с отминалите времена. А броят на овулациите нарасна с 10 пъти – до 400-500.

Съвременната жена най-често ражда по 1-2 деца, а възрастта на поява на първото дете може да стигне до 30 и дори повече години.

По-честите овулации са последвани от повишено натоварване на яйчниците и в резултат:

  • Нарастват рисковете от развитие на злокачествени тумори на яйчниците, маточната шийка и млечната жлеза;
  • Понижава се запасът от яйцеклетки;
  • Качеството на яйцеклетките се влошава, особено със стареенето на женския организъм. По данни на лекари, към 40 години 75% от яйцеклетките са с хромозомни аномалии.

Освен това следва да се добави и фактът, че животът на жените доста се е променил през последните 150 години.

Тютюнопушене, прием на хормонални препарати – всички тези фактори също неблагоприятно влияят на състоянието на яйцеклетките.

Проблемът с безплодието от напредването на възрастта

С годините количеството и качеството на яйцеклетките неизбежно намалява и се влошава съответно.

Така, фертилността на жената постепенно започва да се понижава към 30 години, скоростта на този процес се увеличава към 35 години. А към 40 и по-късна възраст с всяка изминала година се понижава на фона на нарастващия риск от спонтанен аборт.

Абсолютният край на репродуктивният живот на жената се изразява в менопауза и обикновено настъпва в периода 45-50 години. На тази възраст бременните дами са рядкост.

Но въпреки физиологичните ограничения, възрастта в която жените раждат първото си дете продължава да нараства. Тази тенденция е налице най-вече в развитите държави.

Съвременната жена, която желае първо да прави кариера, да си закупи жилище и да си осигури финансова безопасна възглавница, а след това да ражда деца, иска да знае кога е крайният срок. Така се появи и тест, наречен „Таймер за яйцеклетки”

Какво стои в основата на този тест

През 2010 г. австралийски учени съобщиха за разработката на хормонален тест, в основата на който стои изследване на антимюлеров хормон, който се образува от мъжете, но и от жените.

При нежния пол по неговите нива е възможно да се изчисли до колко яйцеклетки са останали.

Хормонът участва в процеса на избор на т.нар. доминантен фоликул – този, който трябва да се спука и от него да се отдели единствената за съответния цикъл яйцеклетка.