1. Каква е разликата между настинка и грип?

И грипът и простудата са заболявания на дихателните пътища, предизвикани от различни вируси. Симптомите на простудата са много по-умерени от проявленията на грипа.

Към симптомите на настинката се отнасят:

• Ангина;
• Хрема;
• Кашлица;
• Субфебрилна температура;

Грипът често е причина за по-висока температура, втрисане, болки в тялото и отпадналост.

2. Защо няма ваксина срещу настинката?

Простудата може да се дължи на почти 250 различни вируси. Много е трудно учените да създадат ваксина, която да осигурява защита срещу всички вируси на простудата.

Освен това необходимостта от такова средство е значително по-малка, тъй като настинката най-често се характеризира с незначителна инфекция на гърлото, носа и синусите, която преминава без сериозни усложнения.

3. Могат ли симптомите на простудата да се окажат алергия?

Ако вие имате хрема, но нямате температура и другите характерни симптоми, това може да бъде алергия. Освен това, ако симптомите при продължават повече от 2 седмици и очите са зачервени, това е алергия.

Въпреки това така еднозначно да се каже е трудно, тъй като хората с алергии и астма е по-вероятно да заболеят от простуда – при тях вече е възможно да са възпалени и раздразнени белите дробове – по този начин на тях им е по-трудно да се борят с вируса на простудата.

4. Да лекуваме ли простудата?

Постарайте се да пиете повече течности, за да се избегне обезводняване. Това може да препятства развитието на други инфекции. Избягвайте кафе, чай и кока кола с кофеин.

Що се отнася до храненето, наблюдавайте се дали имате апетит. Ако не сте много гладни, яжте по-леки храни като бял ориз и бульони. Пилешката супа спомага за по-бързото отпушване на носа.

Някои лекарствени препарати могат облекчат болезнените усещания и да свалят температурата.

Въпреки това лекарите не препоръчват да се сваля температурата, освен при децата и хората в напреднала възраст, тъй като тя е естествен начин на организма по-бързо да се справя с инфекциите, способства за потискането на растежа на вирусите и бактериите и активизира имунната система.

• Аспирин – на децата не трябва да се дава, поради риск от развитие на синдрома на Рей;

• Деконгестанти – облекчават дишането, като намаляват възпалението на лигавицата на носа. Използват се не повече от 2-3 дни.

• Назалният солеви разтвор помага да се прочистят дихателните пътища и да си облекчи дишането.

• Препаратите срещу кашлица не са много ефективни – Американската администрация по храните и лекарствата и производителите не препоръчват да се дават такива препарати на деца до 4-годишна възраст.

• Жабуренето на устата със солена вода спомага за облекчаване на болката в гърлото.

5. До колко ефективни са натуралните средства срещу простуда – цинк, ехинацея и витамин С?

Някои изследвания показват, че лечението на настинката с помощта на аерозол със съдържание на цинк спомага за значително намаляване на продължителността на заболяването.

Въпреки това другите проучвания показват, че цинкът не е нещо повече от плацебото. Що се отнася до ехинацеята, то последните изследвания показват, че тя изобщо не оказва никакъв ефект що се отнася до подобряването на здравословното състояние.

От неотдавнашните изследвания, в които се проучвало как витамин С въздейства на организма, се установило, че аскорбиновата киселина не е способна да предотврати простудата, но може да съкрати периода на нейното протичане.