Всички искаме да се развиваме и да ставаме по-добри с всеки изминат ден – това ни е заложено в човешката природа, но е ясно, че невинаги успяваме да го направим толкова бързо или точно по този начин, по който ни се иска.

Всеки учи различните неща по различни начини и за различно време – именно защото ние самите, като хора сме различни и няма как всяко нещо, което е помогнало на някой друг и му е било от помощ да помогне винаги и на нас или пък да ни окаже абсолютно същия ефект.

Всичко е строго индивидуално и няма смисъл да очакваме, че ако ние и най-добрият ни приятел практикуваме едно и също нещо еднакво дълго време и чрез еднаква техника ще сме на абсолютно еднакво ниво, защото във всеки от нас се крият различни заложби. Но това не означава, че не можем да откриваме нови и нови такива в нас с всеки изминат ден.

Защо се отказваме да придобием дадено умение?

Често се отказваме да придобием дадено умение, защото изисква прекалено много усилия,практикуването му ни отнема прекалено много от времето или пък просто се чувстваме сякаш не е нашето нещо.

Но учените са открили начин да не го правим, а напротив – да придобием умението, което така искаме да придобием за доста по-кратко време отколкото си мислим, че бихме могли.

Как да придобием дадено умение в пъти по-бързо и по-лесно?

Оказва се, че не е важното колко дълго практикуваме дадено умение, а начинът, по който го практикуваме. Ключът е да разнообразяваме практиката ни чрез нови начини и така да държим мозъка си стимулиран да учи нови и нови неща.

Учени от университета „Джон Хопкинс“ провели изследване, в което участниците са се опитвали да усвоят компютърно умение с мотор. То е показало, че тези от тях, които опитвали да го усвоят по различни начини са успели да го усвоят много по-бързо от тези, които просто са повтаряли едно и също нещо. Този процес на научаване е бил наречен „комбиниране“.

Какъв е процесът „комбиниране“?

Процесът „комбиниране“ е процес, в който вече съществуващи спомени са „привикани“ от съзнанието ни и се трансформират чрез ново знание.

Ученът Пабло Селник, който е провел проучването в университета „Джон Хопкинс“ смята, че всеки път трябва да разнообразяваме така наречената си тренировка за научаване на нещо ново, съвсем леко, защото иначе няма да можем да свържем познатото и ако направим прекалено големи промени в начина си на трениране и практикуване, това не би ни помогнало ни най-малко.

Но ако направим съвсем малки такива, това би ускорило процеса поне двукратно, което би било доста полезно за човешкото население.

Защо е важно да използваме метода „комбиниране“ за придобиването на нови умения?

Защото той ще ни помогне да ги придобием два пъти по-лесно и по-бързо, а това би помогнало страшно много на човешкото население.

Освен това, така ще спомогнем на мозъка си да се развие страшно много и да мисли и обръща внимание на всякакви малки неща, на които принципно не бихме обърнали внимание. Ще ни помогне да мислим по-логично и така да подобрим дори ежедневния си живот.