Тайните на палеолита - как аутисти спасяват човечеството
Любопитно

Според учени художниците от палеолита е възможно да са били аутисти.

Художниците от времената на ледниковия период, живели преди около 30 000 години е възможно да са били аутисти, смятат канадски учени.

Това се установява от повишеното внимание към детайла, което позволява създаването на по-реалистични изображения на животни.

Преди около 30 000 години на територията на Европа започват да се появяват реалистични скални рисунки, изобразяващи мечки, зубри, коне, лъвове и други животни от ледниковия период.

Трудно е да се каже защо хората по това време са създавали толкова точни изображения вместо по-прости рисунки, които са разпространени по-рано.

Някои свързват това с употреба на наркотични вещества

Но канадски учени имат по-различна версия.

Древните художници най-вероятно са били аутисти.

Една от характерните черти на хора с разстройства от аутистичния спектър – повишено внимание към детайлите.

Вниманието към детайла е това, което определя, можете ли да рисувате или не. Необходимо е за създаване на реалистични изображения. Тази черта често се среща при хора с аутизъм и рядко – при хора без него.

Учените анализирали стотици научни трудове, посветени на древното изкуство, аутизма и факторите, които влияят на творчеството.

Идеята, че през ледниковия период рисунките са създавани от хора с повишено внимание към детайла, много от които, е възможно да са били аутисти, изглежда убедително обяснение.

В някои случаи аутизмът се съпровожда с умствено изоставане, но до 70% от аутистите съставляват хора без нарушения на интелекта.

Фактът на положителния отбор на гени на аутизъм без умствена непълноценност предполагат, че носят предимства, като водят до оцеляване на вида.

Първо, генетичните данни потвърждават, че хора с аутизъм са съществували още през палеолита.

Второ, увеличава се броя изследвания, които показват, че някои полезни характеристики, свързани с гените, асоциирани с аутизма, водят до положителен отбор.

Трето, хората с аутизъм без умствена умора има редица предимства, сред които и подобрено възприятие, концентрация, памет и способност за разпознаване на закономерността.

В един от по-ранните научни трудове е проведено изследване на студенти от Йорския университет.

При 4% от тях били открити аутистични черти.

Повечето от тях не са имали диагноза „аутизъм” и не са били свързани с каквито и да било таланти.

Забележителното е, че най-широко разпространено е това състояние сред северните народи.

Далечните предци на повечето от тях е трябвало да се сблъскват с предизвикателствата на ледниковия период

Ранното развитие на унаследения аутизъм в известна степен е станало еволюционен отговор на суровите климатични условия през ледниковия период.
Без развитие на свързаните с аутизъм способности на част от хората, е възможно човечеството да не би могло да оцелее в условията, когато търсенето на храна е изисквало по-сериозни навици.

Суровите условия са благоприятствали естествения отбор на гени, които са предразполагали към повишена съсредоточеност върху определени задачи и концентрация върху детайлите от околния свят.

Тези способности, характерни за аутистите, позволили на хората от ледниковия период да създават по-съвършени силициеви накрайници. А това е много труден процес, който изисква повишена концентрация.

Да помниш в най-малки детайли хиляди квадратни километра ловни територии, а също и да се помни и анализират закономерностите на поведението на животните.

И тези способности позволяват на древните хора да развият навик за създаване на реалистични изображения.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.58 150

Malchugani.com banner

Редактор