От първите дни на живота имунитетът на детето се осигурява от майчиното мляко. Но кой от неговите компоненти отговаря за развитието на имунитета? Каква тайна на кърмата се разкрива от учените?

Млякото е много ценен продукт. В първите 6 месеца от живота кърменето е най-полезното и физиологично важно хранене за детето. То съдържа множество витамини, минерали и аминокиселини, което безусловно влияе на факторите на имунна защита, помагащи за съзряването и формирането на системите на организма на детето.

На какво влияе кърмата при кърмене?

  • За установяването на чревна флора на детето;
  • На хармоничното физическо развитие;
  • Нервно-психическото развитие на детето;
  • На укрепване на храносмилателната система;

Какво са това олигозахариди и защо са толкова важни?

Изследванията потвърждават – един от основните компоненти на кърмата, които отговарят за формирането на имунната система са олигозахаридите на кърмата. Това са сложни въглехидрати, които досега са се смятали за уникални компоненти на млякото на кърмещите майки.

Олигозахаридите са третият по обем компонент на кърмата.

5 факта за олигозахаридите

  1. Спомагат за отделянето на патогени от организма;
  2. Заемат трето място в състава на млякото по своята маса, като не се брои водата;
  3. Не са източник на калории или на хранителни вещества, но играят ключова роля в развитието на имунитета на детето;
  4. В кърмата се съдържат стотици различни олигозахариди;
  5. Учените са се научили да синтезират 2 олигозахарида, структурно идентични на естествените, съдържащи се в кърмата.

Как този уникален елемент действа на имунитета на детето?

От здравето на червата на детето зависи неговия имунитет. До 80% имуномодулиращите клетки на бебето се намират в неговите черва. Заедно с млякото на майката, голяма част от олигозахаридите в червата на детето започват и своята основна работа.

Олигозахаридите са храна за полезните бактерии в червата, като способстват за нормалната чревна микрофлора. Потиска се растежът на вредни бактерии, които се изтласкват от състава на чревната микрофлора.

Как кърмата може да предпази бебето от вируси?

Опасните микроби при попадане в организма се закрепват за неговите клетки. Олигозахаридите на кърмата влизат в ролята на капани за патогени – микробите не се прикрепват за клетките на организма, а за олигозахаридите. Така микробите се отделят от организма, тъй като не успяват да предизвикат заболяване. Този процес прави човек по-устойчив на различни вируси.

Възможно ли е толкова ценен въглехидрат да се пресъздаде в детското хранене?

Много години създаването на олигозахариди в лабораторни условия се оказва невъзможно. Но времето минава и откритията стават все повече. През последните години бе осъществен истински научен пробив в тази област. Учените синтезираха първите 2 олигозахарида, структурно идентични на естествените, съдържащи се в кърмата.

Първият компонент, който бе пресъздаден от учените, бе 2-фукозилактоза – най-разпространеният елемент в кърмата.

За втори пробив може да се смята пресъздаването в лабораторни условия на още един въглехидрат – лакто-N-неотетраоза, който според изследванията, влиза в десетката на най-разпространените олигозахариди на кърмата.

Тези олигозахариди действат в организма по различен начин, затова тяхното съчетание усилва положителният ефект върху развитието на имунната система. Изследванията показват, че когато работят в комплекс, те значително подобряват състоянието на чревния микробиом. Намаляват вероятността от развитие на респираторни заболявания, понижава се риска от инфекции и свързани с патологии на устната кухина инфекции.