Колко ключова е имунната система

Имунната система представлява мрежа от специални клетки, тъкани, белтъци и органи, които взаимодействат, за да защитят организма от потенциално вредни агенти и заболявания. Когато имунната система функционира по оптимален начин, установява заплахи, сред които бактерии, паразити, вируси, и активира имунен отговор, за да ги унищожи. Имунната система като цяло може да бъде разделена на 2 части – вродена и адаптивна.

Вроденият имунитет – това е естествената защита, с която се раждаме, и нашата първа защитна линия при инфекции. При установяване на инфекции вроденият имунитет действа бързо, опитва се да отмие нападателя, като образува допълнителна слуз, или увеличава температурата, за да изгори врага с треска.

Адаптивен имунитет – това е защита, която придобиваме през целия живот с помощта на заболявания и ваксини. Адаптивният имунитет установява врага и образува специфично оръжие – антитела, които са необходими за унищожаване и отстраняване на нападателя от тялото. Това може да отнеме от 5 до 10 дни, тъй като имунитетът трябва да определи необходимите антитела и да образува в достатъчно количество. През това време вроденият имунитет държи патогена на разстояние и препятства неговото размножаване.

Възможно ли е да бъде укрепен имунитетът?

За съжаление, вроденият имунитет е невъзможно да се укрепи. Ако стимулирахте вроденият имунитет, то постоянно бихте се чувствали зле с хрема, треска, вялост и депресия.

Ефективността на адаптивната реакция може да се подобри с помощта на ваксини. Ваксината съдържа безвреден екземпляр от микроба, от който ви е необходима защита. Адаптивната система запомня нападателя, тъй като следващият път, когато организмът влиза в контакт с микроба, атаката започва по-бързо.

Макар и много производители да твърдят, че техните продукти увеличават количеството имунни клетки, тази концепция няма много смисъл от научна гледна точка. Опитът за увеличаване количеството клетки от всеки вид може да доведе до сериозни странични ефекти. Имунната система съдържа няколко типа клетки, които реагират различно на отделните микроби. Тогава какви клетки трябва да се увеличават и с колко? Това е въпрос, на който и учените все още търсят отговор.

Известно е, че организмът постоянно образува имунни клетки, които се наричат левкоцити, и генерират повече клетки на адаптивната система, известни като лимфоцити, които формират В и Т-клетки, когато това е необходимо. Излишните клетки се разрушават от само себе си, в резултат на естествен процес, наричан апоптоза. Към настоящия момент е известно какво съчетание и количество клетки е оптимално за най-ефективна функция на имунната система.

Отслабена имунна система

Имунитетът на повечето хора отлично се справя със своята функция. Но понякога лекарства или разстройства на имунната система препятства тяхното нормално функциониране.

Първичния нарушения на имунния дефицит

Обикновено присъстват от раждането и са предизвикани от липсата на определени части на имунната система.

Вторични нарушения на имунния дефицит

Възникват в резултат на нарушения от фактори на външната среда, сред които ХИВ, тежки изгаряния, недохранване или химиотерапия.

Алергия и астма

Принуждават имунитетът да реагира на вещества, които не са вредни.

Влияние на начина на живот върху имунитета

Основни компоненти на имунитета са лимфните възли, далака, сливиците, костният мозък и тимусът. За да функционира добре, цялата система изисква хармония и баланс.

Директна връзка между начин на живот и подобрен имунен отговор не е установена, но изследователите изучават влиянието на фактори като физически упражнения, диета и стрес върху имунната система. Оказва се, че най-доброто, което можем да направим за имунитета, е да се придържаме към здравословен начин на живот.