Тазова възпалителна болест /ТВБ/представлява инфекция на женските репродуктивни органи.

Обикновено се развива, когато бактериите, предавани по полов път, успеят да проникнат от вагината към матката, фалопиевите тръби или яйчниците.

Много от жените, които развиват заболяването или не проявяват никакви признаци и симптоми или не търсят лечение. ТВБ може да бъде открита по-късно едва когато жената не може да зачене или ако се развие хронична болка в таза.

Какви са симптомите?

• Болка в долната част на корема и таза;
• Обилно вагинално течение с неприятна миризма;
• Болезнено усещане при проникване по време на полов акт;
• Фебрилитет;
• Болезнено или затруднено уриниране;
Необичайно кървене между менструациите;

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Отидете веднага до най-близкия център за спешна медицинска помощ, ако почувствате следните силно изявени симптоми на заболяването:

• Много силна болка ниско в корема;
• Повръщане;
• Забележите признаци на шок, като припадък;
Фебрилитет – телесната температура е по-висока от 38.3 градуса по Целзий;

Ако симптомите при вас не са силно изострени, но са продължителни, потърсите лекуващия си лекар възможно най-скоро.

Вагинално течение с неприятна миризма, болезнено уриниране или кървене между менструалните цикли, всички тези клинични изяви е възможно да са свързвани с полово предавани болести.

Ако тези признаци или симптоми при вас се появят, спрете да преустановете временно половите си контакти и посетете лекуващия си лекар веднага.

Своевременното лечение на болестите, предавани по полов път ще спомогне за предотвратяване на на ТВБ.

Какви са причините?

Заболяването е възможно да се дължи на множество бактерии, но най-често се причинява от инфекция с бактериите, причиняващи гонорея или хламидия.

Инфекциозните организми обикновено се придобиват при секс без предпазни средства.

По-рядко, бактериите могат да проникнат в репродуктивния тракт, когато нормалната защитна бариера, създавана от шийката на матката е нарушена.

Обикновено това се случва след процедура по поставяне на вътрематочна спирала, раждане, спонтанен аборт или прекъсване на бременност по желание или по медицински причини.

Лечение на тазова възпалителна болест

Прилагане на антибиотици – лекуващият ви лекар може да ни предпише няколко антибиотика да започнете да приемате веднага. След получаване на резултатите от лабораторните изследвания, може да се наложи коригиране на лекарствата, за да съответстват максимално на причинителя на инфекцията;

• Лекарят ще ви препоръча контролни прегледи на 3 дни, за да провери дали лечението постига резултат. Не забравяйте да приемате всички предписани ви лекарства, дори и да се почувствате по-добре след няколко дни.

Терапията с антибиотици спомага за предотвратяване на усложнения, но не може излекува вредите, които бактериите са нанесли на репродуктивните органи.

Лечение на сексуалния партньор – за да предотвратите повторно заразяване с полово предавани болести, е препоръчително и сексуалният ви партньор или партньори да бъдат изследвани и лекувани, тъй като е възможно те да са заразени и да не са развили никакви симптоми, а да само носители на бактериите.

Временно въздържание – избягвайте сексуален контакт, докато лечението приключи и изследванията не покажат, че напълно сте се излекували. Изисквайте от вашите партньори, ако са се подложили на лечение да ви докажат, че са здрави, преди да правите секс отново с тях.

По-тежки случаи

Повечето засегнати жени се повлияват добре от амбулаторното лечение, но въпреки това ако не се повлияят от прилаганата медикаментозна терапия, може да се наложи хоспитализация.