Поява на болки ниско в корема при жени и спазми съвсем не са рядкост. Подобни симптоми често съпровождат менструация, овулация и реакция на храна.

Но най-често тазовата болка, особено когато е изразена, продължителна, мъчителна, е симптом на заболявания, които изискват диагностика и лечение.

За установяване на конкретната причина, за разработване на план за диагностика и лечение може да помогне единствено лекар.

Тазови болки при жени – основни причини

Болка при менструация

Болки ниско в корема и спазми са симптоми, които често съпровождат менструацията. Според различни данни от подобна симптоматика страдат около половината от жените по цял свят.

При едни болезнените усещания и влошено състояние се запазват през цялата менструация, при други – за 1-2 дни.

Характеристиките на болезнените усещания могат да са различни, като се започне от дърпащи и притискащи и се стигне до силно изразени. 

Съществуват множество начини за облекчаване на състоянието, но не може да се посочи само един, който да е подходящ за всички.

Всяка жена по метода на пробата и грешката избира този способ, който е най-подходящ за самата нея.

Единственото, което може да направи от всички е посещение на гинеколог, за да се вземат мерки, тъй като болката не трябва да се търпи, необходимо е да се установи причината.

Овулация

Някои жени изпитват болка приблизително в средата на цикъла, което може да е признак на овулация.

По време на този процес от яйчника излиза яйцеклетка, която впоследствие преминава по фалопиевата тръба и се насочва към матката. Но в някои случаи течността, която се съдържа в яйцеклетката, може да се разпространи в тазовите органи, което да предизвика болка.

Неприятните усещания е възможно да са с различен интензитет, възможно е да продължат от няколко минути до часове. Повод за паника няма, но е необходима консултация с лекар с цел установяване на това каква е причината за болезнените усещания.

Какви заболявания трябва да се изключат

Болката е универсална реакция на организма, сигнализираща за определени нарушения и патологични процеси.

Нейната поява ниско в корема винаги е повод да се посети лекар и да се изяснят причините, поради които е възникнала, дори и да се усеща само понякога.

След снемане на анамнеза и преглед, лекарят може да предположи различни заболявания, за потвърждаването на които могат да се назначат изследвания.

Интерстициален цистит

Неинфекциозно възпаление на пикочния мехур се среща доста по-често при жени. Днес не е ясно какви са причините за неговата поява. Симптоми са:

  • Болки ниско в корема
  • Поява на болезнени усещания при интимни ласки

Лечението се състои в стабилизиране на състоянието и контрол на симптоматиката, тоест се осъществява посредством симптоматична терапия.

Инфекции на пикочния мехур

Циститът най-често е свързан с бактериална инфекция. Жените, поради своите анатомични особености, са с повишен риск от възпаление на пикочния мехур.

За инфекциозния цистит са характерни редица специфични симптоми, но основните са болка и парене при уриниране.

Симптомите могат да изчезнат от само себе си, организмът може да пребори инфекцията. Но в някои случаи е възможно и назначаването на кратък курс антибиотици, който помага за справяне с възпалението. 

Венерически болести

Венерическите заболявания – гонорея, хламидиоза са свързани с болка ниско в корема. При жените е възможно да се формират и други симптоми, които са:

  • Болка при уриниране
  • Патологични секрети
  • Неприятни усещания в половите органи
  • Неблагоприятна промяна в общото състояние и други

При най-малко подозрение за венерическа болест трябва да се потърси лекарска помощ, за да се назначи своевременно лечение.

Срастване

Формирането на сраствания може да е свързано със стара инфекция, ендометриоза или други заболявания в тази област.

Срастванията в таза са причина за хронична болка, а също и за редица други симптоми, всичко зависи от локализацията. Само лекар може да помогне с поставянето на диагнозата след преглед, изясняване на оплаквания и някои други методи на изследване.

Лечението често е свързано с минимално инвазивни интервенции за намаляване на срастванията и следователно на симптомите.