Телешко месо – това е месото от 4-5 месечно теле. То има много по-изтънчен вкус от говеждото и е много по-деликатно, но от прекалено продължителна термична обработка може да стане и жилаво и да се сдъвква трудно, поради това, че е с много тънък слой външна и вътрешна тлъстина.

Най-вкусното и скъпо месо – това е месото младите млечни телета, които се хранят само единствено с мляко. Цветът на месото е много бледорозов, почти бял, миризмата му е много деликатна.

А при допир телешкото е твърдо, като усещането наподобява това при докосване на кадифе. Най-качественото месо от млечни телета се произвежда във ферми във Франция, Великобритания и Холандия.

Най-евтиното месо обикновено е от телета, които са хранени със зърнени култури. Такова месо е по-червено и има по-остра миризма.

Телешко може да се добие от месото на животни и от двата пола. Но по-голямата част се произвежда от мъжки телета. Този вид месо е сред най-търсените и е по-скоро деликатес за повечето от българите.

Най-сигурният начин да се провери доколко свежо е месото е то да се натисне с пръст. Ако бързо възвърне първоначалната си форма, това означава, че е чисто и с високо качество.

Но ако вдлъбнатината остане – допуснати са сериозни пропуски при транспортирането и съхранението на месото.

Как се съхранява?

Телешкото месо е много влажно и затова много бързо се разваля. Препоръчително е да се съхранява във фризер, по възможност плътно опаковано и не повече от 2 дни.

Хранителна стойност на 100 грама телешко месо

• Белтъчини – 19.7 грама;
• Мазнини – 2 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Вода – 78 грама;

Телешкото месо е покрито единствено с тънък слой подкожна мазнина и поради това е сред най-нискокалоричните храни. В 100 грама от него се съдържат 96.8 килокалории, което позволява безопасното му използването като диетично ястие.

Полезни свойства

В телешкото присъстват липиди /1-9%/ и голямо количество белтъчини /18-20%/. Този вид месо също е източник на различни витамини – В3, В1, В2, В5, В6, В9, а и на минерали като например магнезий, калций, калий, натрий, желязо, фосфор, мед.

Черният дроб на телето е най-богат на желязо. Изобилието от лесноусвояеми аминокиселини и минерални вещества е причина телешкото да бъде определяно за най-полезното месо. Дори при термична обработка то не загубва полезните си свойства.

Екстрактивни вещества – отличителна особеност на телешкото месо, те нямат собствена енергийна стойност, но стимулират образуването на храносмилателни сокове.

Телешкото се счита за постно месо, тъй като в едно парче от него се съдържат по-малко от 1% мазнини, а в телешката обрезка те са едва 2.8%.

Лечебни свойства

Богатият витаминен и минерален състав на телешкото допринася за по-доброто регулиране на концентрацията на глюкоза в кръвта. Месото от млечно теле е полезно за здравето на кожата, лигавиците, за храносмилателната и нервната система.

В телешкото се съдържа значително по-малко холестерол /на 100 грама 105 мг/, отколкото в агнешкото и говеждото. В него също така има и желатин, който допринася за по-доброто съсирване на кръвта.

Именно поради това се препоръчва постоянна консумация на телешко за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Медицинските специалисти също съветват да се включи телешкото в хранителния режим на диабетици, хипертоници и на хора, страдащи от анемия.

В този случай е най-добре месото да се яде с кисело зеле, защото желязото, което съдържа, се абсорбира в много по-голям степен при наличието на витамин С.