На тест за репродуктивна съвместимост се решават двойки, които вече повече от 5 години живеят в брак и не могат да заченат дете. Понякога това се случва и при много двойки – на по-малко от 22 години.

Проблемът с невъзможността за зачеване се решава в 90% от случаите, най-важното е правилно определяне на диагнозата.

Каква трябва да бъде имунологичната съвместимост на партньорите и какви изследвания трябва да си направят, ако желаят да станат родители?

На зачатието може да попречи хиперсъвместимостта на партньорите

Ако в продължение на година при редовен полов живот, двама партньори не могат да си заченат дете, то тогава се говори за безплодие.

Сред всички негови разновидности съществува и т.нар. имунологично. Причина – партньорите са твърде съвместими.

Става въпрос за хиперсъвместимост. Мъжът и жената имунологично са много подобни един на друг.

В резултат на това не настъпва зачеване или пък се случват спонтанни аборти още в самото начало на бременността.

При наличие на този проблем на този проблем лекарите съветват незабавно да се потърси гинеколог, който да направи преглед и да назначи допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата.

Ако се изключат останалите причини за безплодието, то тогава е възможно проблемът да се крие в имунологията. Сред всички видове безплодие около 10-20% се падат на имунологичното.

Колкото по-различни са мъжът и жената от гледна точка на гените, толкова по-вероятно е зачеването.

За потвърждаване или изключване на тази диагноза се провежда специален анализ HLA-типиране (Human­Leukocyte­Antigens — основен комплекс на гените на тъканна (хисто-) съвместимост на човека).

За диагностика най-важни са 2 класа HLA – съответно пациентът може да премине 2 различни теста – 1-ви и 2-ри клас. Обикновено се препоръчва и 2-мата партньори да минат през тези тестове.

Лекарите също отбелязват, че колкото по-различими са от гледна точка на гените мъжът и жената, толкова по-вероятно е зачеването и раждането на здраво дете.

Само по себе си изследването е безболезнено. То представлява даване на венозна кръв, което е необходимо да се направи и от двамата партньори.

Лечението отнема около 3 месеца

На HLA-типиране обикновено се подлагат двойки от 25 до 30 години, но понякога и по-млади. Тези семейства са живели заедно повече от година, а нямат деца.

След даване на пробите се определя наличието антигени и тяхното съвпадение при съпрузите.

При условие, че останалите причини за безплодие са изключени, то съвпадението дори и по 2 антигена вече е значимо и може да бъде причина за невъзможност за зачеване на дете.

Ако при съпрузите се наблюдава съвпадане по 3 и по-голямо количество гени, то може да се говори за имунологично безплодие.

Изходът е лимфоцито-имунотропна терапия с помощта на имуноглобулини, която е с продължителност средно около 3 месеца.

По време на лечението в организма на жената се въвеждат лимфоцити на нейния мъж или имуноглобулин.

Според лекари преобладаващият брой пациенти в резултат на изследване и терапии успели да заченат и да родят здрави деца. От момента на изследването до раждането на бебе обикновено минават около 2 години.

Процентът на неуспешните опити след лечението е 10-15

Най-често не могат да си заченат дете, дори и след имунологично лечение двойките, при които съвпадането е по повече от 4 антигени и в този случай се препоръчва на пациентите изкуствено оплождане.