Стъпили сте на криво или сте прекалили с натоварването във фитнеса? В този случай причината, поради която болят ставите е напълно очевидна.

Ако произходът на дискомфорта е неясен, а болката не минава, това е повод да се посети специалист. Има доста сериозни и тежки болести, които увреждат ставите. Какви са те?

Болестите, от които започва увреждане на ставите

Инфекциозен артрит

Под артрит се разбират цяла група заболявания на ставите с възпалителен характер. Ако причината за болестта е инфекция – стрептококи, златист стафилокок и други, то се говори за инфекциозен артрит.

В зависимост от мястото на увреждането, порязването или удара, възпалението може да засегне глезен, китки, коленна и друга става, да предизвика поява на това място на отоци и на болки, зачервявания и повишена температура, ограничена подвижност.

Освен местните проявления се наблюдава и влошаване на общото здравословно състояние. Човек усеща втрисане, болки в мускулите, слабост, вялост.

Обикновено болестта възниква внезапно и стремително прогресира. Ако се забави посещението при лекар, като се практикува самолечение, може да се изпусне скъпоценно време, и тогава може да се развие сепсис, последствията от който са доста неблагоприятни.

Затова не трябва да се отнасяме толкова небрежно към баналното на пръв поглед нараняване или порезна рана. Болният има нужда от комплексно лечение с използване на антибиотици, компреси, а понякога и противопаразитни препарати.

Подагра – болест, предизвикваща силна болка

Подагра – неслучайно я наричат болест на кралете или на богатите, тъй като най-често се предизвиква от начина на живот на човек, неговите хранителни навици.

Изобилието в менюто на пържени, пушени месни и рибни ястия, алкохолни напитки способства за образуване в организма на голямо количество пикочна киселина, която отключва развитието на рецидивиращ остър артрит.

Главен симптом на болестта е силна болка, но не само. В мястото на възпалението се наблюдава патологичното уплътняване на подкожната мастна тъкан с образуване на т.нар. тофуси.

Те не само предизвикват проблеми от естетичен характер, но причиняват множество безпокойства, подпухване, зачервяване.

Обикновено първи се засягат ставите на стъпалата, и най-често големият пръст на крака. След това патологичният процес обхваща другите подвижни съединения на костите.

За справянето с болестта помага подходящ хранителен режим. При наднормено тегло се препоръчва намаляване на консумацията на пикантни и кисели ястия и храни.

За съжаление, днес не съществува какъвто и да е конкретен универсален препарат за лечение на подагра. Всички терапевтични мероприятия са насочени към профилактика на рецидиви, затова много зависи от поведението на самия болен.

Системен лупус

Ако възникващият при подагра артрит е резултат от метаболитни нарушения, то системната вълчанка е вследствие от нарушение на имунитета. Собствената имунна система на човек започва да образува антитела, увреждащи съединителната тъкан.

Освен характерните обриви на бузите и по носа във форма на пеперуда, възникват и нарушения при функциониране на ставите. Най-често патологичният процес обхваща малките стави на ръцете.

Човек чувства болка, страда от неприятни усещания в мускулите, и макар костната тъкан да не се разрушава, деформацията на ставите често е с необратим характер.

Системният лупус засяга и други вътрешни органи, и системи, включително и сърдечно-съдовата, нервната и зрителната. Човек може да се оплаква от главоболие, тревожност, объркване на съзнанието, нарушение на двигателната функция.

Прогнозите до голяма степен зависят от своевременно започнатото лечение, системен прием на имуносупресанти, хормонални препарати и т.н.

Ревматоиден артрит

Това е артрит, за който е характерно увреждането на меките стави, също е с автоимунна патогенеза. По каква причина собствените имунни клетки започват да атакуват подвижните съединения на костите на скелета, за сега не е известно.

Учените изказват предположение, че за всичко са виновни инфекциите, макар и нарушение да може да възникне след тежко физическо натоварване, емоционално сътресение, вследствие на нарушение на хормоналния фон.

Според една от хипотезите заболяването може да се дължи на недостиг на витамин Д, затова е важно правилното хранене с повече витамини и минерали, и достатъчното излагане на слънчева светлина.