Казват, че всички болести от нерви. Често това твърдение се оказва вярно.

Но понякога се случва и обратното, нарушенията във функциите на определени органи и системи влияят на настроението ни, могат да предизвикат, например повишена раздразнителност или депресии.

Ендокринната система е един от основните регулатори на практически всички обменни процеси. От самото си раждане човека взема активно участие във формирането на централната нервна система и в развитието на интелекта.

Може ли състоянието на щитовидната жлеза да влияе на настроението и за какви заболявания сигнализират безпричинните му промени.

Как щитовидната жлеза е свързана с настроението?

Влияейки на всички обменни процеси, хормоните на щитовидната жлеза могат не само да ги поддържат в норма, но също и да ги забавят или ускоряват.

Съответно нарушенията във функцията на централната нервна система се съпровождат с промени в настроенията – потиснато състояние при забавен метаболизъм и постоянна изнервеност при ускорен.

Човек може безпричинно да започва да плаче, да показва свръхчувствителност, тревожност, агресия и прочие несвойствени за конкретната ситуация проявления.

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да предизвикат слабост, повишена умора, проблеми със съня и множество други симптоми, които обикновено се приписват на умората.

Често тяхната симптоматика придобива т.нар. маски на различни заболявания. При външни проявления на нарушенията от страна на различните системи на организма човек се обръща към терапевт, кардиолог или друг специалист.

Същевременно пациентът дори и не подозира, че причината за лошото му здравословно състояние може да открие лекарят-ендокринолог.

Интересно е, че жените са по-предразположени към заболявания на щитовидната жлеза и по-бързо реагират на всякакви промени на хормоналния фон.

През целия си живот жените изпитват върху себе си лично взаимовръзката между хормоните и настроението. Менструация, бременност, раждане и кърмене, а също и периодът на менопаузата – всичко това влияе на общото емоционално състояние.

Разбира се, избухливият характер или пък напротив, спокойният – невинаги са признак за хормонални нарушения. Но на внезапните промени на настроенията, на значителните изменения в поведението без видими причини – трябва да се обръща внимание и да се търси консултация със специалист.

Недостатък и излишък на хормони на щитовидната жлеза

Повишените нива на щитовидни хормони свидетелства за хиперактивност на този орган. Колкото повече хормони има в кръвта, толкова по-бързо организмът разходва енергия.

На фона на тези изменения се развива хипертиреоза, която се именува тиреотоксикоза, като сред основните ѝ симптоми са повишената раздразнителност и нервност.

При повишена функция на щитовидната жлеза, както казва, човек сякаш е на ръба, и не може да контролира емоциите.

Напълно противоположни са симптомите при постоянен недостиг на хормони на щитовидната жлеза, като сред основните проявления са – непоносимост към ниските температури и усещане за втрисане, постоянна сънливост, депресивни състояния, развиващи се на фона на потисната функция на централната нервна система.

И недостигът и излишъкът на хормони на щитовидната жлеза представляват опасност за здравето. Без своевременно лечение хипотиреозата може да доведе до сърдечна недостатъчност, а хипертиреозата – до тиреотоксична криза.

Как да съхраните здравето на щитовидната жлеза?

Хората, предразположени към заболявания на този орган, бременните, мъжете и жените в напреднала възраст трябва редовно да ходят на изследвания при ендокринолог.

Не трябва да се забравя, че за нормален синтез на щитовидни хормони е необходимо да се приема достатъчно количество йод.