Тих рефлукс - кашлица и чести киселини като симптоми
Здравна Енциклопедия

Проблеми с храносмилането, развиват се от неправилно хранене, ядене на твърде пикантна, мазна или пържена храна, могат да доведат до формиране на ГЕРБ.

За това заболяване са характерни чести киселини, свързани с кисело съдържимо на стомаха в хранопровода и развитие на раздразнение, хронично възпаление на лигавицата.

Но има и някои други симптоми, например, усещане за дискомфорт в гърлото и нощна кашлица, които могат да сигнализират за наличие на особен вариант за тих рефлукс.

Макар и симптомите да не са толкова ярки и изразени, често те са не по-малко опасни в посока последствия и прогнози за здравето на пациента.

Киселини – опасен признак

Много хора, които страдат от рефлуксна болест, често не могат да си прочистят гърлото, постоянно усещат буца в него,появява се слуз и раздразнение, или изпитват периодични проблеми с преглъщането.

Освен това, при тях може да има избирателен апетит относно хранителните продукти.

Например, макароните с доматен сос или пикантните подправки могат да предизвикат отвращение, тъй като всяко тяхно ядене предизвиква силни киселини.

Обилното хранене или мазната храна могат да формират усещане за тежест, предизвикват киселини, особено ако пациентът след хранене се движи активно или се нагъва.

Антацидите могат да бъдат добър начин за справяне със ситуацията, но за много хора острата пареща болка в гърдите е постоянно оплакване.

Кашлица като признак на рефлукс

Ларингофаренгиалния рефлукс е един от вариантите на рефлуксна болест, при който стомашното съдържимо с киселина може да попадне във всички части на дихателните пътища, сред които и кухината на носа, придатъчните кухини, трахеята, бронхите и белите дробове.

При тези, които страдат от ларингофаренгиален рефлукс, могат да се наблюдават хрипове или хронична кашлица. Освен изменения на гласа и пристъпи на кашлица постоянно се налага да се прочиства гърлото.

Пациентите често имат проблеми с преглъщането или страдат от мъчително усещане за нещо заседнало в гърлото, което също предизвиква кашлица в опит за отстраняване на чуждия предмет.

Ларингофаренгиалния рефлукс може също да задълбочи съществуващите симптоми на астма и да предизвикат сънни разстройства, сред които и обструктивна сънна апнея.

Тези симптоми, особено кашлицата могат да бъдат свързани с алергия, развитие на хроничен синузит или белодробни заболявания.

Но при повечето пациенти не се наблюдават явни киселини или храносмилателни разстройства. Заради това ларингофаренгиалния рефлукс обикновено се нарича тих рефлукс.

Възпаление и деформация на хранопровода впоследствие

Ларингофаренгиалният рефлукс предизвиква хронично възпаление на лигавицата на хранопровода. То е свързано с постоянното въздействие на агресивна киселина на него.

Хроничното възпаление също може да предизвика образуване на белези в областта на гласовите връзки на ларинкса, луменът на дихателните пътища.

Причината за връщане на съдържимо и възпаление е неправилната работа на долния сфинктер на хранопровода, мускулът, който отделя хранопровода от стомаха.

Долният сфинктер на хранопровода се уврежда и отслабва с течение на времето.

Често това се случва, заради разтежения, вследствие на преяждане. Тогава вече не създава ефективна бариера между стомаха и хранопровода.

Диагностика и лечение – корекция на храненето

Всеки рефлукс, който не се открива продължително и не се лекува увеличава риска от развитие на рак на хранопровода.

По данни на специалисти рефлукс-индуцираният рак е един от видовете онкологични заболявания, случаите на които нарастват през последната година.

Преяждането, затлъстяването и нездравословното хранене са най-често причината за тих рефлукс.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 109

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg