Краставиците – един от най-здравословните и популярни зеленчуци, притежаващи доказани предимства за здравето.

Те са минимални, богати на калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, те се използват за лечение и профилактика на заболяванията на храносмилането и на бъбреците, укрепване на имунитета.

Краставиците както на салата, така и на сок са полезни за здравето на кожата. Спомагат и за понижаване на нивата на холестерола, успокояват болките в мускулите и ставите.

Намаляват риска от развитие на определени типове рак и предотвратяване на умората и обезводняване, мигрена. Те лекуват запек и регулират работата на черния дроб. Защо са толкова уникални?

Отстраняване на запек – вода и фибри

Един от деликатните проблеми на съвременния човек е запек.

Развива се, когато перисталтиката на червата се забавя, заради недостиг на вода и растителни влакна, а също и заради дефицит на физическата активност.

Ако получим запек, можем да се постараем да се справим с него без лекарства.

Най-ефективното средство за нормализиране на чревната функция и за лечение на запек е пиенето на достатъчно вода и прием на  фибри с храната.

Плодовете и зеленчуците осигуряват достатъчно количество, но краставиците са лидер за разрешаване на този проблем. Това е естествено слабително.

Ако не се приемат достатъчно фибри с храната и не се пие вода, се развива запек, изпражненията стават изключително твърди и сухи. Една краставица съдържа 6% растителни влакна, а също е добър източник на ненаситени мазнини, стерини, които помагат за понижаване на нивата на нисък холестерол.

При запек е препоръчително за облекчаване на състоянието, трябва редовно да се ядат краставици като ежедневно меню, което води до нормализиране на изпражненията.

Камъни в бъбреците – ползата от краставиците

Образуващите се камъни в бъбреците представляват твърди образувания, състоящи се от кристали. Острите краища на кристалите при движение увреждат бъбреците и уринарния тракт.

Най-разпространеният тип камъни в бъбреците са калциевите камъни.

За предотвратяване образуването на камъни и за лечение на бъбреците е необходимо ограничаване на богатите на оксалати храни, сред които спанак, спанак, картофени чипсове и цвекло. И задължително трябва да се пие много вода.

Най-добрият начин за предотвратяване образуването на бъбречни камъни е пиенето на сок от краставици. Този зеленчук е естествено очистващо средство за бъбреци, богат на вода и необходимите минерали. Те също помагат за регенерацията на бъбречния епител.

Високото съдържание на вода в краставиците помага за отмиване на камъни и пясък от пикочния мехур, за регулиране образуването на пикочна киселина.

Магнезий в краставиците за лечение на мигрена

Около 12% от населението страдат от хронична мигрена. Основен симптом, с който се характеризира мигрената, е едностранно мъчително главоболие.

Краставиците са добър източник на магнезий и вода, които са двата най-полезни елемента при лечението на мигрена. Недостигът на магнезий в организма способства различни когнитивни състояния, сред които депресия, а също и развитие на мигрена.

Един от начините за предотвратяване и контролиране това е редовното постъпване с храната на магнезий.

Главоболие предизвиква не само мигрената, те са предизвикани от много фактори, сред които стрес, ниско кръвно налягане и обезводняване.

Краставиците подхранват кожата отвътре.

С възрастта кожата страда от обезводняване, краставицата помага за усилване на доставката на вода в горните слоеве на кожата на епидермиса на течности и антиоксиданти.