Девойки-тийнейджърки от Китай си устройват състезание – в опита си да покажат своето съвършенство, те направили около 1000 клякания.

Всяка от тях може да се определи като победителка – наистина успяват да направят огромно количество повторения и да демонстрират своите способности.

В интензивното заради състезание по най-много клякания

От друга страна, не може да се каже, че това им е било от полза. 2 дни след края на състезанието двете се почувствали много зле.

Едната първо почувствала силна болка в краката и скоро установява, че урината ѝ е в кафяв цвят. Девойката бива откарана в болница, където ѝ поставят диагноза рабдомиолиза.

Това състояние се характеризира с разрушаване на мускулни клетки и развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Възниква след тежки физически натоварвания и травми, когато заради разпад на мускулни клетки в кръвта се повишават нивата на миоглобина.

Бъбреците не успяват да се справят с прекалено голямо количество на този белтък, което води и до бъбречна недостатъчност. На втората девойка поставят аналогична диагноза.

Двете девойки постъпват в интензивно отделение, където се остават, докато нивата на миоглобина и тяхното състояние като цяло не се нормализират

Лекарите, които лекували девойките, поясняват, че състезанията, в които участниците трябва да изпълняват огромно количество повторения на упражненията.

Подходящи са само за тренирани участници, а начинаещи не е добре да участват в подобни състезания.

Кляканията – полезни, но могат да станат и вредни

Кляканията се определят като едни от най-полезните упражнения за раздвижване не само на долната част на тялото. И за тях се отнася спазването на правилото за умереност, прекаляването може да доведе до неблагоприятни за здравето последствия.

Препоръчително е упражненията да се редуват, а не да се набляга само на едно, както в случая, тъй като се стига до претоварване не само на мускулите на краката, но и на цялото тяло.

Девойките са се обезводнили, показател за това е кафявата урина, признак на сериозен недостиг на течности. Изглежда състезанието е продължило много дълго, мускулите образуват твърде много разрушителни белтъци, с които бъбреците не са в състояние да се справят.