Оповестени бяха подробности по дело, образувано през 2014 г. против компания, занимаваща се с въпроси за донорството на тела в Аризона.

Каква е цената на човешките останки и за какво се използват

Тогава агентите на ФБР правят претърсване в помещенията на дружеството и се натъкват на гледки, които карат и най-опитните служители да потреперят.

Наподобявало на филм на ужасите, само наяве – складът бил в локви кръв с огромна хладилна камера в центъра, в която имало планини от замразени пениси, гръбначни стълбове, глави и крайници.

Една от най-шокиращите сцени, свидетели на която стават агентите, е висящ на стената труп на дребна жена, а главата ѝ била пришита към голямо мъжко тяло.

Биологичният ресурсен център във Феникс подписвал договори с хора, желаещи посмъртно да завещаят тялото си на науката. Изненадващо е, че управителят на фирмата Стивън Гор след знаменателното претърсване на агенти и предявени обвинения се разминава с лека уплаха.

През 2015 г. е осъден условно с 4 години изпитателен срок, съдът постановява и лишаване от права. Обвиняват го за лошо управление на бизнеса и го отстраняват от длъжността управител.

Открита е ценова листа за търговия с човешки останки

През 2019 г. 33 души – наследниците на покойните, предявяват колективен иск и обвиняват фирмата в търговия с човешки тела. Освен това роднините твърдят, че останките на членовете на техните семейства са получени с помощта на „фалшиви заявления”.

За търговия с тела недвусмислено сигнализира установената ценова листа за различни части на тялото:

  • Тяло без рамене или глава – 2900 долара;
  • Торс с глава – 2400 долара;
  • Цял гръбнак – 950 долара;
  • Цял крак – 1100 долара;
  • Цяло стъпало – 450 долара;
  • Коляно – 375 долара;
  • Таз – 400 долара.

Според изследване на световна информационна агенция, базираният в Аризона Ресурсен център за времето на своето съществуване получава телата на повече от 5000 починали по договор. Разпределя 20000 части на тялото сред редица неизвестни изследователски учреждения или програми за медицинска подготовка.

На склад се установяват повече от 10 тона замразени човешки останки, сред които 281 глави, 241 рамене, 337 крака и 97 гръбнака.