Какво представлява възпаленото гърло?

Болките в гърлото обикновено се именуват в зависимост от това в коя негова част са:

  • Фарингит – болка и възпаление на фаринкса или гълтач – орган, през който преминават въздуха и храната и течностите.
  • Тонзилит – обикновено представлява възпаление на сливиците.
  • Ларингит – болка и възпаление на ларинкса – гръкляна, което често се свързва с дрезгав и пресипнал глас.
  • Епиглотит – рядко срещано състояние, което се свързва с възпаление и болки на епиглотиса. Това състояние е спешно, тъй като може да доведе до блокаж на трахеята и възпрепятстване на дишането.

Какви са симптомите на болките в гърлото?

Симптомите на болките в гърлото могат да се проявят по цялото тяло. Например повишена температура, главоболие, гадене и общо неразположение.

Симптомите характерни за болки в гърлото могат да са болка при преглъщане при фарингит и дрезгав глас при ларингит. Простудните вируси по-често причиняват кашлица и хрема, отколкото болки в гърлото.

Признаците на възпалено гърло са:

  • Гной на повърхността на сливиците. Може да се причини от бактерии или вируси.
  • Зачервяване на орофаринкса – частта от фаринкса, която е видима от устата.
  • Твърди и подути лимфни възли.
  • Повишено слюноотделяне като преглъщането става особено болезнено.
  • Затруднено дишане

2/3 от хората с болки в гърлото има само зачервяване , без гной в сливиците.

Какви са причините за болки в гърлото?

Най-честите причини за болки в гърлото са вирусни инфекции, които засягат горните дихателни пътища.

Една от най-познатите такива инфекции е настинката, причинена от риновируси, които са основна причина за простудни заболявания.

Подобни симптоми могат да се появят и при грип, който също е вирусна инфекция, причинена от инфлуенцавирусите.

Вирусите предизвикват възпаление и раздразнение в гърлото, което води до болка и дискомфорт.

Освен вирусите, бактериите също могат да бъдат причина за болки в гърлото. Стрептококите, например, могат да предизвикат бактериална инфекция на гърлото, известна като стрептококова фарингита.

Тази инфекция може да бъде много болезнена и е важно да се диагностицира и лекува правилно, за да се предотвратят сериозни осложнения.

Инфекциозната мононуклеоза, предизвикана от вируса на Епщайн-Бар, също може да доведе до тежко възпаление на гърлото, съпроводено с други симптоми като увеличени лимфни възли и общо недомогване.

Това е изключително контагиозно състояние и се предава чрез контакт със слюнка или други телесни течности на заразено лице.

Един от факторите, който може да причини болка в гърлото, е използването на химикали или други раздразните вещества.

Например, пушенето или излагането на гърлото до тютюнев дим може да доведе до възпаление и болка. Причините за това са свързани с раздразнението на слизницата на гърлото от тютюневите продукти.

Алергични реакции също могат да причинят болки в гърлото. При хора с алергии, когато се излагат на алерген, като прах, прашец, петна или други алергени, може да се появи възпаление на гърлото, което съпътства болка и сърбеж.

Постназалната секреция е състояние, при което секретите от носа стичат назад и дразнят задната част на гърлото.

Това може да причини болка и чувство на заекване в гърлото, особено след нощен сън или прекарано в легло с повдигната глава.

При поява на болка в гърлото, е препоръчително да се консултирате с лекар, особено ако симптомите продължават или се обострят.

Самолечение може да облекчи някои симптоми, но е важно да се определи точната причина, за да бъде предоставено подходящо лечение и да се изключят сериозни заболявания.

Вниманието към собственото здраве е от съществено значение, а редовните медицински прегледи и конс

Какви могат да бъдат усложненията?

Рядко бактериалните инфекции на гърлото могат да доведат до усложнения, като формиране на абсцес и разпространение на инфекцията.

Ревматизъм – състояние, което може да причини увреждане на сърцето, нервите, кожата и ставите, и постстрептококовглумерулонефрит са редки усложнения на нелекувани възпаления на гърлото.

Лечение на болки в гърлото

Лечението на възпалено гърло зависи от точната причина. Антибиотиците могат да излекуват бактериалните инфекции, но не са ефективни при вирусни инфекции.

Не е необходимо медицинско лечение при болките в гърлото, причинени от вирусни инфекции, и поддържащото лечение обикновено, е всичко, което е необходимо.

При хората с епиглотит обикновено се изискват силни антибиотици и хоспитализация; Малко хора е възможно да се нуждаят от поставянето им на командно дишане – интубация.

Как да се предпазим?

Избягването на близък контакт с болни хора ще спомогне затова да не развиете инфекция на гърлото. Простудните вируси се предават по-лесно от стрептококовите инфекции.

Само ¼ от членовете на семейството, изложени на стрептококи развиват такава инфекция на гърлото. Обикновено човек заразен със стрептококи става неинфекциозен около 24 часа след първата доза антибиотик.

Времето между излагането на стрептококите и появата на заболяването е обикновено 2-5 дни.

Децата трябва да не ходят на училище и да си стоят вкъщи като са под постоянно наблюдение на някой от родителите, докато трае инфекцията.

Измиването на ръцете е най-добрият начин за предотвратяване на всякакъв вид инфекция. Много вируси могат да предават чрез заразени повърхности.

Важно е да се научат децата колко е важно ръцете да се мият с вода и сапун или дезинфектант за ръце.

Избягването на споделянето на чашите и приборите за хранене и други лични вещи, също може да бъде ефективна превантивна мярка.