Козметиката е създадена за разкрасяване на жената, но понякога нейното използване води до противоположния резултат.

Пяната и кремовете, мицеларната и термалната вода, геловете и серумите и дори восъкът и суфлето – многообразието от козметичните препарати и тяхното съдържание поразява въображението.

Но, за съжаление, понякога се случва така, че закупеният нов козметичен продукт с примамливо наименование предизвиква алергия. Това често се случва през зимата, когато поради ниските температури кожата е особено уязвима.

Какви вещества в козметичните продукти може да предизвика негативна реакция и как да се борим с нея?

Ароматизатори, консерванти, оцветители

Алергията към различните козметични средства се проявява със стандартни симптоми. Най-често кожата се зачервява и започва да сърби, започва да се бели, появява се сълзене на очите, носът започва да се запушва, устните се подуват и т.н.

Основната трудност се състои в това, че определянето на кой компонент в козметичните средства вие сте реагирали, е почти невъзможно, тъй като в тях има страшно много химични елементи. Но има редица вещества, които най-често предизвикват алергична реакция.

На първо място това са оцветителите – химични и минерални бои, които са обогатени със съединения на хрома. Излишъкът от хром, който може да възникне вследствие на редовно нанасяне върху кожата на съответния козметичен продукт, който го съдържа, води до отравяне на тъканите и впоследствие до дерматити.

Вторият опасен компонент – това са консервантите. Тези компоненти, макар и да предотвратяват размножаването на бактериите и да удължават срока на действие на средствата, крайно негативно въздействат на белтъците в организма, превръщайки ги в алергени.

Ароматизатори – още един потенциално вреден компонент, който също присъства в много козметични средства, тъй като е предназначен, за да им придаде аромат.

Когато избирате козметика в магазина, много внимателно трябва да четете информацията, която е изписана на опаковката. Важно е да се има предвид, че всички компоненти се изброяват според количеството, което се съдържа от тях в козметичния продукт.

Поради тази причина, ако „опасните“ вещества стоят почти в началото на списъка, се откажете от покупката.

Ако ви са се появили някакви признаци на алергия, е най-добре веднага да прекратите употребата на козметичния продукт и да потърсите лекарска помощ. Не се препоръчва да правите опити самостоятелно да се справяте с проблема, тъй като съществува риск само допълнително да влошите състоянието на кожата.

Опасната десетка

Съществува списък с вещества, които най-често предизвикват алергии:

1. Ланолин – употребява се за овлажняващ ефект в маските, кремовете и в геловете;
2. Силикон – използва се като абсорбиращо в средствата за коса;
3. Метилпарабен – консервант за кремове и шампоани, който предизвиква алергия и раздразнение на кожата;
4. Пропилпарабен – използва се като консервант за кремове и парфюми;
5. Бутилокситолуол – антиоксиданти, влизащ в състава на парфюмерийните продукти и в кремовете;

6. Титаниев диоксид – оцветяващ компонент за декоративната козметика, шампоаните и сапуните, който може да предизвика раздразнение на кожните повърхности, на очите и на белите дробове;
7. Токоферол ацетат – антиоксидантно средство за кремове и лосиони, използва се за овлажняване;
8. Цинков оксид – използва се като оцветител в сенките, пудрите и тоналните кремове;
9. Минерално масло – овлажняващ компонент за кремове и шампоани, но това не е разновидност на растителното масло, а продукт на вредни нефтопродукти;
10. Тимерозал – използва се в декоративната козметика и съдържа живак, който може да предизвика раздразнение и отравяне.