Заспивате без проблеми, но посред нощ се събуждате и се въртите от едната на другата страна в опит отново да заспите. От какво зависят нощните събуждания и как да се борите с тях?

Обичайната история – 3 дни не сте наспивали добре и този път сте решили да си легнете по-рано. Тръгвате към леглото още в 22 часа с надеждата, че добре ще се наспите, но изведнъж се събуждате в 2 часа след полунощ.

Отваряте очи и лежите, гледайки към тавана, опитвайки се да заспите отново. Така минават 2 часа, преди отново да можете да заспите, а след това сякаш почти веднага започва да звъни будилника, и вие отново не сте се наспали и се чувствате отвратително.

Причини за събуждания посред нощ

Има много причини както външни, така и вътрешни, поради които човек може внезапно да се събужда посред нощ.

Към най-честите външни фактори могат да се отнесат уличният шум, хъркането на партньора, прекалено осветената спалня, неподходяща температура – твърде топло или твърде студено, домашни любимци, които се качват в леглото ви, неудобен матрак или детето, което се е събудило и ви е дошло в стаята.

Вътрешните фактори също са разнообразни и зависят от множество параметри.

Пол и възраст

Колкото повече остарява човек, толкова по-често страда от прекъсване на нощния сън. Хората в напреднала възраст често си дремват през деня и се събуждат посред нощ.
Младите жени също понякога се събуждат нощем, което се свързва с менструалния цикъл – обикновено преди началото на менструацията.

Бременните жени се събуждат нощем, поради множество причини – подуване на краката, болки в гърба, чести позиви за уриниране, киселини и движения на плода.
Нощните пробуждания могат да измъчват жените при настъпване на климакса – поради топлите вълни, сърцебиенето, изпотяванията, стресът и безпокойството.

Заболявания и лекарства

Консултирайте се с лекар при наличие на сънна апнея – спиране на дишането, особено ако хъркате и сутрин се събуждате неотпочинали.
Хроничните болки, например при артрит и фибромиалгия, също често стават причина за събуждания през нощта.

Въпреки че всички понякога се събуждат, за да отидат до тоалетна, ако се събуждате заради чести позиви за уриниране, то следва да обърнете внимание на това и да се консултирате с лекар.

Диабет, заболявания на щитовидната жлеза, на бъбреците, на белите дробове, на сърдечно-съдовата система също могат да станат причина за събуждания през нощта.
На качеството на съня неблагоприятно въздействат препарати като бета-блокери и диуретици.

Психически причини

Стресът, депресиите и тревожните разстройства често се съпровождат с безсъние и внезапни нощни събуждания.

Кога да започнете да се притеснявате?

Ако периодично се събуждате посред нощ, то това не е задължително да е признак на заболяване или на разстройство. За да разберете кога трябва да започнете да се притеснявате, то лекарите съветват да използвате следното правило.

Ако внезапните събуждания ви се случват 3-ти пъти седмично, продължават минимум 30 минути и се повтарят в продължение на 30 дни, то тогава си запиете час при лекар.

Какво да правите, ако сте се събудили през нощта?

1. Не прекарвайте в леглото прекалено много време

Някои хора смятат, че колкото повече време прекарват в леглото, толкова по-добре ще могат да се справят с нощните събуждания, но очевидно това не е така, а всъщност е точно обратното.

2. Не лежете в леглото, ако не можете да заспите – разходете се из стаята в такъв случай.