Кои са основните причини за поява на бръчки в доста ранна възраст и как да ги избегнем или по-скоро да предотвратим тяхната поява?

Ето как да се преборите с възрастовите изменения на кожата в ранни стадии…

1. Генетика

Известно е, че генетичната предразположеност влияе значително на красотата, здравето и дълголетието на всеки един от нас. Затова се радвайте, ако природата ви надарила с красива и гладка кожа.

2. Вредни навици

Известно е, че тютюнопушенето препятства образуването на колаген, който отговаря за еластичността на кожата, като по този начин предизвиква преждевременното ѝ стареене.

А алкохолните и съдържащите кофеин напитки обезводняват организма, правейки кожата тънка и водейки до появата на бръчки.

3. Слънце

Макар и слънцето да е все още слабо и тези препоръки и съвети да не се отнасят за този сезон, то трябва да се има предвид, че честото пребиваване на слънце през горещите летни месеци без използването на защитни средства, то може да навреди. Ултравиолетовите лъчи разрушават колагена и еластана, което води до появата на бръчки.

Препоръчва се престой на слънце само в безопасно време – от 7 до 10 часа, и задължително се нанасят слънцезащитни средства.

 

4. Неправилен питеен режим

Обезводненият организъм е причина за сухота на кожата и е причина за поява на преждевременни бръчки.

Поради тази причина е много важно да се попълни недостатъкът от течности в организма, като ежедневно се изпиват не по-малко от 30 милилитра на всеки килограм тегло обикновена чиста вода.

5. Злоупотреба със сладко

Захарта и като цяло храните, богати на захари разрушават влакната на колагена и еластана, в резултат на което кожата губи еластичността си и рано започва да стареят.

По-добре заменяйте захарта със стевия, а вредните захарни изделия със сушени плодове и мед.

6. Неправилно хранене

Още една причина за ранното стареене на кожата може да е злоупотребата с храна от заведенията за бързо хранене, тоест дюнери, сандвичи, бургери и с продукти, пренаситени с консерванти.

Известно е, че трансгенните мазнини, които се образуват при пържене на фритюрик разрушават колагена. А различните консерванти в хранителните продукти са причина за преждевременното стареене на кожата.

Препоръчва се прекратяването на консумацията на храни от заведенията за бързо хранене и минимизиране на количеството храни, богати на консерванти, като се предпочитат пресните плодове, зеленчуци, като най-подходящи са зеленолистните.

7. Стрес

По време на нервно пренапрежение в кръвта се освобождават адреналин и кортизол, които предизвикват спазми, макар и неосезаеми на мускулите на лицето и затрудняват притока на кръв и кислород към клетките на кожата.

В резултат на това до кожата не достигат хранителни вещества, в резултат на което се изтощава, което е причина за поява на бръчки.

По възможност се старайте да избягвате стресови ситуации и започнете да практикувате сутрешни медитации.

8. Активна мимика

Причината за преждевременна поява на бръчки, в частност мимически, то това може да бъде и навика активно да изразявате своите емоции с помощта на мимики.

Препоръчително е да се наблюдавате известно време в огледалото, като се стараете да общувате без излишни гримаси.

9. Външна среда

Кожата е най-големият орган на човека и на нея неизбежно ѝ се отразяват условия, в които живеем и работим.

10. Липса на грижа за кожата

За да е в състояние кожата да получава достатъчни количества вода, кислород и всички необходими хранителни вещества от вън, е необходимо редовно да се почиства, овлажнява и тонизира.