С раждането на детето родителите се изправят пред нови проблеми и тревоги, свързани и с най-малкото безпокойство на бебето, или всяко, дори най-лекото, заболяване на малкото.

Какви заболявания са разпространени сред децата през първата година от техния живот? За съжаление, не са толкова малко, и някои от тях се развиват още през първите дни от живота на детето.

1. Незарастваща пъпна рана и омфалит

Пъпната рана се образува при бебето приблизително към 3-5-ти ден от живота на мястото на падналия остатък от пъпната връв.

До пълното заздравяване на раната – 10-14 ден е необходимо детето да се къпе в преварена вода с калиев перманганат до слабо розов цвят.

При навлажняване на пъпната рана, поява на секрети от нея на кръв, гной, зачервяване на кожата около раната следва да се уведоми педиатъра.

В този случай може да става дума за омфалит – бактериално, предизвикано от стрептококи или стафилококи, възпаление на дъното на пъпната яма. Развива при нарушение на правилата за хигиенна обработка на пъпната рана.

2. Пъпна херния

Наричат излизането на вътрешните органи – най-често на червата, през големия пъпен пръстен – слабото място на предната стена на бебето.

Открива се доста често в кърмаческа възраст. Херниалното издуване е видимо и с невъоръжено око, образува се при напрягане на бебето, при плач вследствие на повишеното вътрекоремно налягане.

При установяване на пъпна херния детето трябва да се прегледа от хирург.

3. Жълтеница на новородените

Повечето от случаите на жълто оцветяване на кожата и на лигавиците на новородените е проявление на физиологични процеси в неговия организъм в период на адаптация след раждането.

Жълтеницата се проявява на 2-3 ден от живота и е свързана с това, че в черния дроб още не се е образувало достатъчно количество ензими, за да обезвредят токсичния билирубин, който се формира при масивно разрушаване на хемоглобина при бебето след раждане.

4. Проблеми с кожата

Кожата на новородените е много уязвима и проницаема за инфекции. Това е обусловено от особеностите на кожата на бебето – нежна е и се наранява лесно.

5. Хормонална криза

Развива се при доносени бебета от двата пола като резултат от въздействието на хормоните на майката, попаднали при детето през плацентата още при раждането или от кърмата.

6. Млечница

Признаците на млечницата са поява на езика и на лигавиците на бузите на белия цвят на петната, напомнящи на пресечено мляко. Налепът не изчезва при хранене.

7. Проблеми с храносмилателния тракт

Най-честите са чревните колики, запек и диария. Коликите са доста разпространен проблем при кърмачетата – изразени болки в червата.

Детето рита с крака, повдига ги, и плаче силно. Причината за възникване на колики може да бъде неправилното хранене на майката при кърмене или поглъщане на въздух от кърмачето по време на сучене.

8. Дисплазия на тазобедрените стави

Такава диагноза се поставя в случай на вътреутробно недоразвитие на тазобедрената става, вследствие на което главата на бедрата има повишена подвижност вътре в ставата, и развитието на съединителна тъкан се нарушава. Патологията може да бъде едностранна и двустранна.

9. Крива шия

Разбира се неправилното отклонение на положението на главата на една страна. Проявленията на този порок на развитието зависят от възрастта на детето.

10. Конюнктивит

На всички ни са известни симптомите на това заболяване, но при бебета трябва задължителна консултация с офталмолог, който да прецени какво лечение да назначи.