В християнския свят продължава Великият пост.
Вярващите от всички краища на планетата се отказват от животинската храна и избират духовното пречистване.
Но и след неговото приключване постещите остават на плодово-зеленчукова диета, тъй като се придържат към принципите на вегетарианството.
Поддръжниците на месната храна се изненадват от техния избор, критикуват ги за оскъдното меню, предупреждават ги за вредата за здравето.
Но вегетарианците имат с какво да отговорят на любителите на пържолите. Животинската храна също може да се превърне в източник на неприятности.
Какъв е по-полезно за здравето да бъдеш – месояден или вегетарианец?
Какви грешки в храненето на любителите на кебапчетата и на ценителите на смутитата може да открие всеки лекар?
Човек е хищник или защитник на всичко живо?
За нашите предци вегетарианството не е било присъщо.
Достатъчно е да си припомним известната фраза за мъжа-ловец: „Достоен за жена е само този, който може да улови мамут“.
В студеното полугодие на годината, когато земята не могла да зарадва нито с тревичка, нито с плод, труповете на животните са помагали на предците ни да оцеляват.
За щастие, днес пресните плодове и зеленчуци са достъпни през цялата година, но повечето хора не бързат да спират месото в полза на растителната храна.
Да и самите лекари не ни призовават за това.
Месото днес, както и преди много векове, е било основа на балансираното меню на повечето хора.
Зачертаването му от системата за хранене без последствия за здравето е много трудно.
Но и прекаляването с него би могло да неблагоприятни последствия върху здравето.
Какви предимства и недостатъци има менюто на месоядните и на вегетарианците?
Меню на месоядните – кое е вредното, а кое полезно
В качествените месни продукти се съдържат незаменими мастни киселини, които организмът може да се набави само от храната.
В червените меса се съдържа и важният витамин Д, а също и цялата група витамин В.
Месните деликатеси са богати и на минерални вещества – калий, калций, фосфор, цинк, магнезий, желязо.
Всичко гореизброено прави месните продукти много желани в менюто.
Месоядните по-рядко страдат от нисък хемоглобин, крехки кости и заболявания на нервната система.
Докато много вегетарианци страдат от недостиг на желязо и цинк, които много трудно се набавят от растителна храна.
Макар и да се съдържа достатъчно желязо в плодовете и зеленчуците, то на практика не се усвоява.
Това е причината вегетарианците трудно да се концентрират – заради ниския хемоглобин
Но да говорим само за предимствата на месното меню би било неправилно, ето кои са недостатъците му:
1. Неправилен избор на гарнитура
Най-добре месото се съчетава със зеленчуци и зърнени храни, но повечето хора го ядат с хляб и картофи, което нарушава храносмилането.
2. Препичане, препържване
Повечето месоядни харесват месото да им хрупка.
Но при препичане и препържване се образуват канцерогенни вещества.
За предпочитане са вареното и приготвеното на пара месо.
3. Основно ястие – само с месо
Това може да вдигне нивата на холестерола, а оттам да се наруши функцията на щитовидната жлеза и да възникнат проблеми с черния дроб.
Основните грешки на вегетарианците
1. Спират месото, без да измислят пълноценна алтернатива
Просто така да се спира месото не е препоръчително, тъй като с течение на времето възниква дефицит на витамин В12 и на желязо, а също и на други минерали.
2. Хранят се небалансирано
След като спрат месото започват да прекаляват с вафли, бисквити, ядки, което предизвиква проблеми с храносмилателната система.
3. Не си набавят необходимите витамини
Повече от половината вегетарианци страдат от недостиг на цинк, а почти всеки от дефицит на мед.