Когато пазаруваме от магазина не си даваме сметка какво влияние върху органите на храносмилането оказва храната, която слагаме в количката.
Най-голямо натоварване изпитва черният дроб, който е орган обезвредител, жлеза, която улеснява храносмилането и усвояването на мазнините, неутрализираща действието на алкохола и бактериалните токсини.
Честите алкохолни отравяния, нерационалното и небалансирано хранене, излишъкът от мазнини от мазнини и въглехидрати, fast food.
Всички тези фактори крият риск от сериозно заболяване на черния дроб и на жлъчната система.
На кои ястия и храни трябва да се обърне внимание, кои от тях трябва да се изключат от менюто?
1. Алкохол и последствия от неговата употреба – алкохолни отравяния
Черният дроб изпълнява множество функции в организма – храносмилателна, синтетична, обезвреждаваща и много други.
Винаги работи в активен режим и едновременно изпълнява няколко задачи.
Затова и натоварването с алкохол за него е винаги тежко изпитание, а ако органът не е здрав, дори малки дози етилов спирт могат да доведат до алкохолно отравяне.
Това е свързано с факта, че черният дроб при условия на високи натоварвания не успява да свързва и обезврежда целият приет алкохол.
Самият спирт и продуктите от неговия метаболизъм се акумулират в кръвта, формира се алкохолно отравяне, което неблагоприятно влияе на нервната система и на вътрешните органи.
Дори пиенето на лек алкохол като вино и бира, ако техните обеми не са големи, води до сериозно натоварване на органа.
Ако пък това е силен алкохол и освен това със съмнителен произход, може да се развие силно алкохолно натоварване.
2. Бързоразвалящи се храни, продължително съхраняваща се храна
Всички храни, които са се съхранявали известно време след приготвяне, особено на неподходяща температура могат да станат опасни за черния дроб.
А тъй като органът отговаря за обезвреждането на токсините и различни микроби, той първи страда при отравяния.
В продължително съхранявани хранителни продукти е възможно развитие на опасни колонии бактерии, които произвеждат токсини.
Опасни млечни продукти, ястия с крем, салати с майонеза, колбаси, сирене.
Тези храни натоварват черния дроб.
Най-голямата жлеза в човешкото тяло трябва да се справи с отравянията, опасните токсини, проникващи в кръвта от червата, и да не остави всички останали органи да пострадат.
3. Агнешко, гъше, патешко
Храните, които могат да станат опасни за черния дроб са гъшето и патешкото месо, а също и агнешкото и мазните сортове свинско.
Защо точно това месо?
Всичко се обяснява просто, тези сортове месо се отнасят към мазните и трудни за храносмилане.
Белтъчините на тези меса са много групи, мазнините в тях са много, трудно се разграждат и храносмилат.
При заболявания на черния дроб, органът просто не може да се справи с ястията с такива компоненти.
Веднага се обажда с болки отдолу вдясно, гадене.
Не по-малко опасни и дразнещи са подправки, мазни сосове.
Подобно хранене е вредно не само за черния дроб, но и за храносмилателната система.
Тези съставки дразнят и дори предизвикват киселини.
При такъв начин на хранене активно се освобождава жлъчка, което усилва раздразнението на червата и може да предизвика силна болка и диария.
Постоянното напрежение на черния дроб на фона на прием на пикантни може да увеличи риска от развитие на жлъчнокаменна болест.
Опасни за здравето са и различните химически съставки в храната.
Черният дроб преработва и обезврежда всякакви хранителни добавки, попаднали в организма.