Топ 3 козметични процедури, които предизвикват опасни усложнения
Красота

Какви жертви неусетно правим за красотата?

В борба за красота много прибягват до „модификация” на тялото – премахват косми, нанасят специален гел, полират кожата с пилинги… Маркетолозите рекламират всички тези процедури като „оздравяващи” и „обновяващи”.

Но всъщност посещението на салон за красота може да ни докара проблеми.

Епилация – от акне до венерически болести

Феновете на тоталното обезкосмяване твърдят, че епилацията е необходима на всички – и на мъже, и на жени, не само заради естетиката, но и за по-добра хигиена. Но учените не са съгласни – самата процедура по обезкосмяване може да има неприятни последствия.

Например, заболявания, предаващи се по полов път, такива са възможните последствия от епилацията с восък в областта на бикините и слабинната област.

Първо, тази процедура увеличава риска от генитален херпес. Ако предходният клиент на салона за красота е бил заразен, а козметикът не е обработил добре шпатулата за восък, вие рискувате.

Обезкосмяването може да предизвика и акне. Обривът възниква само на лицето, гърдите и на горната част на гърба, но епилацията понякога предизвиква появата на акне на неочаквани места – например, на краката.

Лекарите предполагат, че механичното премахване на косми – с епилатор или кола маска, предизвиква възпаление, в резултат на което косменият фоликул блокира.

Там започват да се натрупват бактерии, кожен себум и ороговели клетки – възниква комедон. Справянето с подобно акне е възможно, като ръчно се дренира всяко отделно образование с апарат.

За най-безопасно се смята може би лазерното обезкосмяване. Но то не е лишено от рискове, най-разпространените са изгаряния и нарушение на пигментацията впоследствие.

Какво да правим? Към епилация трябва да се подхожда внимателно – да се избира салон, в който внимателно да се обработват инструменти, успокояващи средства след процедурата.

Маникюр и алергия

Маникюрът с използване на гел лак е популярен тренд от началото на новото десетилетие. Не е изненадващо, че това средство измести от пазара обикновените лакове за нокти.

Придава на ноктите обем и здравина, блести, устойчив е на увреждания, дълго издържа. Оказва се, че този маникюр.

Първо, за по-бързо съхнене на лака се използват УВ-лампи, а това е вредно за кожата, при неправилно използване може да доведе до изгаряния и дори до рак.

Свалянето на лака, също не е най-полезният процес – ноктите се мажат с ацетон, който се отстранява след 10-15 минути.

Второ, лекарите отбелязват, че гел лаковете в съчетание с лампите могат да предизвикат алергични реакции.

Най-често се появява екзема около ноктите, но обриви могат да възникнат и на по-отдалечени места – например, на дланите и на лицето. За щастие, реакцията изчезва, когато се спре използването на средството.

Има и дългосрочни последствия – например, това е ониходистрофия. При тази патология нокътната пластина се деформира, нокътят променя структурата си и дори цвета.

В случай на дистрофия на ноктите трябва да забравим за всякакъв разкрасяващ маникюр, ноктите трябва да се лекуват и възстановят.

Химическият пилинг влошава състоянието на кожата

Разбира се, ако се направи неправилно, с неспазване на техниката за безопасност и без необходимата профилактика на усложнения. Първо, всички химически пилинги трябва да се назначават според показанията.

Има 3 вида такива – повърхностен, среден и дълбок. За лечение на акне и лека пигментация е достатъчен повърхностен пилинг.

Средният помага за премахване на по-сериозни пигментни петна и малки белези, дълбок за справяне с фотостареенето. Но в някои случаи процедурата е противопоказна и проблемът само се задълбочава.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 173

Malchugani.com banner

Редактор