Атрофия на панкреаса - признаци, симптоми и последствия
Здравна Енциклопедия

Атрофия на панкреаса – това е патологично състояние, при което този орган намалява размерите си. На фона на протичащите изменения се потиска синтеза не само на храносмилателни ензими, но и вътресекреторната функция, която предполага синтез на инсулин и глюкагон.

Като цяло при своевременно започнато лечение това заболяване е с благоприятна прогноза и не крие сериозен риск за здравето. В противен случай съществува риск от развитие на хипогликемични състояния, които излагат на риск живота.

При норма панкреаса на възрастен човек като обем съставлява от 800 до 900 грама. При възникване на атрофични процеси в него, обемът на този орган може да намалее с 40 грама и повече.

Днес точни сведения за разпространение на тази патология няма

Това е пряко свързано с факта, че често е с физиологична природа.

С други думи, обемът на органа намалява със стареенето на организма. Но следва да се отбележи, че клиничните проявления, съпътстващи това нарушение са доста по-слабо изразени, отколкото при патологична природа.

Атрофията на панкреаса се съпровожда не само с намаляване на обема на жлезата, но и със заместване на нормалните тъкани със съединителнотъканни огнища.

Като допълнителна нозологична единица се посочва състоянието липоматоза. Съпровожда се със съвсем нетипични морфологични изменения. Това означава, че органът не само не намалява като размер, но дори се увеличава леко.

Но при преглед може да се установи, че голяма част от жлезата е заместена с мастна тъкан. Обикновено при това състояние панкреасът продължава да изпълнява своята ендокринна функция.

Най-често атрофични изменения се развиват на фона на дълго съществуваща възпалителна реакция. Обикновено става въпрос за хроничен панкреатит.

Както е известно, хроничния панкреатит е в резултат на остро възпаление, жлъчнокаменна болест, злоупотреба с алкохол и т.н.

Постъпването в организма на токсични вещества, различни автоимунни нарушения, безконтролен прием на определени лекарствени препарати, например, кортикостероиди, наследствена предразположеност.

Всичко това повишава вероятността от възникване на хроничен възпалителен процес.

Освен това често панкреаса е подложен на атрофия на фона на съществуващ захарен диабет, който не се контролира. Отличителен момент на това състояние е силно намаляване на размерите на органа, до 20 грама и по-малко.

При изследване може да се установи, че фиброзна тъкан се е разраснала дифузно, а жлезисти клетки са загинали.

Значително по-рядко това патологично състояние е свързано със заболявания като системна склеродермия, цироза на черния дроб и дори тумори с различна локализация.

Симптоми на атрофия на панкреаса

Симптомите, съпътстващи това заболяване, до голяма степен зависят от това каква причина го е предизвикала. Но независимо от първичната патология, клиничната картина ще се проявява с признаци, сигнализиращи ендокринна и екзокринна недостатъчност.

На фона на намаляване синтеза на храносмилателни ензими възникват симптоми, които сигнализират нарушаване усвояването на храна. На първо място, това е необяснимото понижаване на телесното тегло.

То е обусловено не само от това, че необходимите вещества престават да се абсорбират, но и от значително отслабване на апетита. Задължително клиничната картина се допълва от по-редки изпражнения.

В случай че синтезът на ензими е понижен с повече от 10%, в изпражненията се установяват повишено количество мазнини.

Лечение

Започва с подбор на щадяща диета. Необходимо е да се откажем от вредните навици и да попълним дефицит на витамини. За корекция на екзокринна недостатъчност се използват ензимни средства.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 123

Malchugani.com banner

Редактор